Política 29/10/2016

Pedro Sánchez renuncia a l'escó al Congrés per "recuperar el PSOE"

L'exlíder socialista demana a la gestora que no expulsi els díscols i respecti el PSC

Maiol Roger
3 min

MadridL'exlíder del PSOE, Pedro Sánchez, plega del Congrés. L'ex secretari general dels socialistes ha anunciat aquest matí que deixa l'acta de diputat abans de la segona votació d'investidura. El socialista evita així haver de trencar la disciplina del grup parlamentari per mantenir-se fidel al 'no és no' a Mariano Rajoy. "Amb la meva marxa vull contribuir al sentit de la fidelitat de la paraula donada", ha assegurat. Emocionat, Sánchez ha explicat que és una decisió "dolorosa" fruit de setmanes de "meditació". "No ha estat fàcil".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La seva missió serà ara "recuperar el PSOE". "Me'n vaig per tornar a començar", ha dit el socialista, que a partir d'ara començarà a fer campanya entre els militants socialistes: "Penso recórrer tots els racons d'Espanya per escoltar-los", ha promès. Ha deixat en l'aire si es postularà per tornar a ser secretari general o defensarà una alternativa amb un altre candidat al capdavant.

Sánchez ha estat molt crític amb la gestora. Ha defensat que l'abstenció mínima era la via per assegurar que no hi havia trencament del partit. Segons l'ex secretari general, l'actual gestora l'havia situat en la dicotomia "d'anar contra el partit o contra el compromís electoral". I ell ha triat el camí del mig: "No renuncio a les meves idees". Sánchez ha enviat una carta a la gestora amb els motius de la renúncia. El redactat l'ha llegit pràcticament íntegre en una roda de premsa sense preguntes. Després, ha abandonat el Congrés i ha rebut l'aplaudiment de desenes de persones que s'aplegaven a les portes de la cambra. Sánchez ha anunciat la decisió poques hores abans de la votació de la investidura de Rajoy, la qual cosa fa que no hi hagi temps reglamentari perquè el següent candidat de la llista socialista el substitueixi en el seu escó. Avui, al Congrés, hi haurà 349 diputats.

La decisió de l'exlíder socialista suposa un alleujament per a la gestora, que en cas contrari havia de fer front a una rebel·lió dins el grup parlamentari liderada pel mateix Sánchez. Aquesta tarda seran els diputats del PSC i diversos de lliures com Margarita Robles, Odón Elorza, Susana Sumelzo o Zaida Cantera els qui votaran 'no'. La incògnita és ara si els diputats que meditaven la seva decisió a l'espera del gest de Sánchez s'exposen a trencar la disciplina de grup sense el lideratge de l'ex secretari general. Sánchez ha demanat a la gestora que no expulsi els crítics ni trenqui amb el PSC: "Seria un error, i en cas que es prengués [aquesta decisió], només podria ser en el marc d'un congrés. Som molts els que defensarem l'actual marc de relacions amb el PSC. Al PSOE no hi sobra ningú".

Pedro Sánchez durant l'anunci al Congrés

Sánchez ha madurat la decisió en les últimes hores. Dijous, just després del primer debat d'investidura –en què ell i tots els diputats socialistes van votar 'no' al líder del PP–, tenia coll avall que deixaria l'acta i renunciaria a plantar la batalla a la gestora des del Congrés. Divendres, però, diversos diputats afins li havien reclamat que fes el gest de votar 'no' per fer evident el pols amb l'actual direcció socialista.

El PSC dóna suport a Sánchez

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha aplaudit la "dignitat i coherència" de Pedro Sánchez i ha expressat el seu "màxim respecte" cap als que "no es resignen". Iceta, que s'havia significat com un dels principals suports a Sánchez, ha destacat des del seu compte personal en Twitter l'"honor, dignitat i coherència" de l'exlíder socialista.

"En un dia trist per a PSOE i PSC, màxim respecte per als que no es resignen", ha apuntat.

També l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha agraït a Sánchez la seva "coherència i honestedat en la defensa de les idees".

stats