Política 17/04/2015

Pedro Sánchez: "La cúpula del PP ha conviscut amb la corrupció i s'ha sentit impune"

El líder del PSOE etziba que el PP ha "utilitzat les institucions" per fer una amnistia fiscal que "ha estat una passarel·la per blanquejar diners dels amics del PP". Exigeix una comissió d'investigació al Congrés

Ara
2 min
Pedro Sánchez, en un acte recent / EFE

BarcelonaTorpede del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, directe a la línia de flotació del PP, hores després de la detenció i posada en llibertat de l'exvicepresident de José Maria Aznar i exdirector gerent del Fons Monetari Internacional, Rodrigo Rato. Sánchez ha afirmat en declaracions a TV3 que "la cúpula del PP ha conviscut amb la corrupció i s'ha sentit impune". Segons el seu criteri, el PP "ha utilitzat les institucions" per fer una amnistia fiscal -impulsada pel ministre Cristóbal Montoro- que ha esdevingut "una passarel·la per blanquejar diners dels amics del PP". Pet això ha exigit una comissió d0'investigació al Congrés espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Cal exigir justifica i que s'arribi fins al final" amb Rato i els evasors amnistiats, ha insistit, i ha tornat a reclamar que es faci pública la llista dels que es van acollir a l'amnistia. "No hi haurà regeneració sense saber noms i cognoms dels que s'han acollit a l'amnistia fiscal", ha alertat. I, segons el seu criteri, "l'única manera que té el PP per regenerar-se, per tenir un PP fort, que també és necessari pel país, és anant a l'oposició". I si cau algun nom destacat del PSOE? "Jo sóc un polític net. Res a amagar, ni jo ni la meva executiva política", s'ha limitat a respondre donant a entendre que està disposat a deixar caure a qui sigui.

No ha dubtat a assenyalar Montoro, de qui ha recordat que és deixeble de Rato, per haver facilitat regularitzacions al 3% quan, segons ha justificat, les que va fer el PSOE tributaven al 50%. "No és veritat que la llei és igual per a tots. El PP va aprovar una llei perquè les persones que defraudaven molta quantitat de diners, paguessin el 3%".

Patrimoni per pàtria

Tampoc s'ha estat de fer un paral·lelisme dels casos de corrupció que assetgen el PP amb els que comprometen CiU: "Hem assistit a suposades lliçons de patriotisme, envoltats amb la bandera d'Espanya i Catalunya, i han confós la pàtria amb el patrimoni que han amagat en paradisos fiscals". Ha reivindicat que el PSOE es diferencia de PP o CiU davant els casos de corrupció que l'afecten per la resposta que hi donen. I Chaves i Griñán? "Quan decideixi el Tribunal Suprem, que potser decideix no imputar-los, que és el que jo crec, hauran d'assumir les seves responsabilitats". Precisament, ha reclamat a Podem i C's que facilitin la investidura de Susana Díaz: "Els nous partits han de reconèixer el mandat de les urnes, que és que governi Susana Díaz".

El líder del PSOE s'ha declarat "reformista" i no "rupturista", ha defensat la necessitat del que ha anomenat un procés "reconstituent" via reforma constitucional, i ha advocat perquè els partits nacionalistes tornin a "participar en la vida política espanyola" implicant-se en la governança. Ha assegurat que va endarrerir les primàries per triar candidat a la Moncloa que s'havien de fer al novembre -finalment es faran al juliol" per centrar tots els esforços a combatre el 9-N.

stats