Política 07/09/2015

Pedro Sánchez veu un "problema de convivència" i una "fractura emocional" entre catalans

Assegura que una Catalunya independent hauria "d'inventar-se una nova moneda"

2 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. EFE

MadridEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha alertat aquest dilluns en una entrevista a la Cadena SER de l'existència d'un "problema de convivència" i una "fractura emocional entre catalans", i ha assegurat que una Catalunya independent no només quedaria fora d'Europa, sinó que "s'hauria d'inventar una nova moneda".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PSOE ha afirmat que espera que Mariano Rajoy "no arribi a la situació" de demanar-li el seu suport per a la suspensió de l'autonomia, perquè al seu entendre, si ho fa, primer caldrà buscar els responsables de portar "Espanya a aquesta situació".

En aquest sentit, ha assegurat que la reforma "unilateral" del Tribunal Constitucional que impulsa el PP és una "deslleialtat". "Hem passat de veure un senyor Rajoy dient que calia una reforma de la Constitució aquest mes d'agost a dir que no, i ara a plantejar una contrareforma del TC per la via d'urgència", ha dit.

No creu que calgui definir Catalunya com a "nació"

Preguntat sobre les últimes manifestacions de Felipe González respecte a la possibilitat de reconèixer Catalunya com a "nació" a la Constitució, Sánchez ha assegurat que al seu entendre "a Catalunya ara mateix no hi ha un problema de definició", sinó "un problema de convivència i una fractura emocional entre catalans producte de la deslleialtat institucional del president de la Generalitat i de la incapacitat política de Rajoy".

Segons el líder del PSOE, "el debat actual a Catalunya té molt a veure amb la fractura" i "no és tant de definició". En aquest marc, ha assegurat que el PSOE reivindica el "catalanisme progressista" que, segons Sánchez, ha fet sempre que Catalunya contribuís de manera positiva a la construcció d'Espanya, i una reforma Constitucional que "inclogui elements de singularitat" del poble català.

Catalunya s'hauria d'inventar una nova moneda

Segons Sánchez, si Catalunya s'independitza d'Espanya "sortirà clarament de l'Eurogrup, de la UE, hauria de tornar el passaport, hauria d'inventar-se una nova moneda perquè no seria a l'euro i, en conseqüència, hi hauria unes dificultats no només financeres, sinó també econòmiques per al conjunt de la societat catalana".

stats