Política 15/01/2016

Les esquerres espanyoles mouen fitxa: Sánchez i Iglesias truquen a Puigdemont per refer el diàleg

El líder del PSOE li trasllada el seu compromís amb una reforma federal de la Constitució i el líder de Podem el desig d'un "referèndum pactat"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pedro Sánchez, Pablo Iglesias, Albert Rivera i Soraya Sáenz de Santamaría al debat organitzat per Atresmedia / EFE

MadridLes esquerres espanyoles mouen fitxa per refer el diàleg amb la Generalitat. Tant el líder del PSOE, Pedro Sánchez, com el de Podem, Pablo Iglesias, han trucat al nou president del Govern, Carles Puigdemont, per intentar "restablir els canals de comunicació i diàleg entre institucions", mentre l'executiu en funcions de Mariano Rajoy continua tancat en banda i ja busca la manera de desactivar el nou govern català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts socialistes han informat que Sánchez i el president han parlat durant 20 minuts i s'han posat d'acord per refer ponts. La conversa ha estat "cordial" i el líder del PSOE ha traslladat a Puigdemont que per als socialistes és "prioritari resoldre els problemes que comparteixen catalans i el conjunt d'Espanya", com la lluita contra l'atur, la desigualtat i la regeneració de les institucions.

Sánchez també ha reiterat la seva "determinació per abordar una reforma federal de la Constitució que resolgui la crisi catalana", i també ha posat en valor el paper del PSC en la política catalana. Puigdemont li ha agraït la trucada i han acordat mantenir el contacte.

Compromís amb un referèndum pactat

Poques hores abans, Iglesias s'havia convertit en el primer líder d'un partit espanyol a trucar al nou president. El secretari general de Podem hi ha mantingut una conversa de 20 minuts. Li ha explicat que "Podem no vol que Catalunya se'n vagi d'Espanya" i que el partit "aposta per un nou encaix constitucional que reconegui Catalunya com a nació en un projecte comú que reconegui la plurinacionalitat d'Espanya".

"Li he dit que sóc partidari que a Catalunya hi hagi un referèndum legal en el marc jurídic actual, en el qual Podem defensarà que Catalunya sigui a Espanya", ha afegit Iglesias, preocupat tant per "les estratègies unilaterals com immobilistes".

Els dos líders han quedat per mantenir el contacte i "cuidar una cordialitat i un bon to que beneficiïn tant Catalunya com Espanya".

Rajoy mira cap a una altra banda

Qui no té cap intenció de trucar a Puigdemont és Rajoy. Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reiterat que no s'havia posat en contacte amb el nou president i ha tornat a reclamar al nou executiu que "compleixi la llei".

De fet, ha anunciat que els serveis jurídics de la Moncloa, a més d'analitzar la presa de possessió del nou president, també tenen en el punt de mira la nova conselleria d'Exteriors, que encapçala Raül Romeva. La portaveu espanyola ha anunciat que estan investigant les competències que s'atribuiran al nou conseller. "No en deixarem passar ni una", ha assenyalat parafrasejant l'amenaça del líder popular.

Qui tampoc té intenció de parlar amb Puigdemont, ara per ara, és el líder de Ciutadans. Fonts del partit assenyalen que Albert Rivera "no tindrà cap problema per parlar" amb el nou president si es troben o bé coincideixen en un acte, però ha recordat que no ha trucat tampoc a la resta de presidents autonòmics perquè "aquesta és una funció que correspon al rei i al president del govern" espanyol.

stats