Política 09/06/2015

Mor als 54 anys el polític i activista socialista Pedro Zerolo

Membre de l'executiva del PSOE i secretari de Moviments Socials, Zerolo patia un càncer de pàncrees des del 2014

Efe
3 min
Pedro Zerolo, en una imatge d'arxiu

MadridEl polític i activista socialista Pedro González Zerolo, membre de l'executiva del PSOE i secretari de Moviments Socials, ha mort aquest dimarts als 54 anys a casa seva, a Madrid, al costat del seu marit i la seva família.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pedro Zerolo, número tres de la candidatura del PSOE a la comunitat de Madrid a les eleccions del 24-M, va anunciar el gener del 2014 que patia un càncer de pàncrees i que estava rebent tractament.

Durant tot aquest temps ha compatibilitzat la malaltia amb les seves responsabilitats polítiques i el seu compromís amb els drets socials i lluita per les llibertats fins al final.

Ahir mateix, el candidat socialista a la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo, recollia la credencial del seu company com a diputat, ja que el seu estat de salut no li va permetre anar a recollir-la.

La capella ardent s'instal·larà aquest mateix matí al pati de cristalls de la Casa de la Vila, d'acord amb la família i per oferiment de l'alcaldessa en funcions de Madrid, Ana Botella.

Compromès socialment, Pedro Zerolo ha estat un polític entranyable, recordat per les seves activitats contra la discriminació, en pro dels drets dels homosexuals, en la lluita contra la sida i a favor de la sanitat pública madrilenya.

Vinculat des de sempre al socialisme, Zerolo va néixer a Veneçuela el 20 de juliol del 1960, tot i que va créixer a Canàries i es va traslladar a Madrid en finalitzar els estudis universitaris. A la capital espanyola va començar a col·laborar en projectes socials, entre els quals, el del sacerdot Enrique de Castro per ajudar persones en situació de vulnerabilitat al barri d'Entrevías.

El 1989 va saltar a la política en presentar-se com a candidat al Senat a les eleccions d'octubre pel partit Llista Antiprohibicionista sobre Drogues, un grup amb el suport, entre altres, del Partit Radical Italià i personalitats espanyoles com José Luis López Aranguren, Manuela Carmena o Antonio Escohotado. Però no va aconseguir l'escó.

Va ingressar al Col·lectiu Gai de Madrid (COGAM) el 1992, en el qual va ser, primer, assessor jurídic i, entre 1993 i 1997, president. Des del 1997 va compatibilitzar la seva feina d'advocat amb la de president de la Federació Estatal de Lesbianes i Gais (FELG).

Uns anys més tard, la candidata socialista a l'alcaldia de Madrid, Trinidad Jiménez, li va oferir ocupar el sisè lloc de la seva llista. Després d'acceptar l'oferta, el regidor va dimitir com a president de la FELG per considerar que aquest càrrec era incompatible amb una candidatura política.

De la mà de José Luis Rodríguez Zapatero, el 2004 va entrar a formar part de l'executiva federal del PSOE i va ser elegit secretari de Moviments Socials i Relacions amb les ONG.

Ferm defensor del matrimoni homosexual, l'octubre del 2003 Zerolo i la seva parella, Jesús Santos, van presentar una sol·licitud de matrimoni al registre civil de Madrid, que els va ser denegada, compromís que finalment van aconseguir el 2005, tres mesos després de l'entrada en vigor del matrimoni homosexual a Espanya, en un acte oficiat per la llavors regidora Trinidad Jiménez.

El setembre del 2008 va passar a formar part de la comissió executiva del Partit Socialista de Madrid (PSM-PSOE), i el 2012, en el XII Congrés del PSM, va ser triat secretari de Moviments Socials.

Fa divuit mesos, el gener del 2014, va anunciar que li havia estat diagnosticat un càncer, i la seva intenció de compaginar el tractament mèdic amb la seva feina al PSOE i a l'Ajuntament de Madrid.

Al mes de gener l'executiva del PSM el va nomenar president després de la retirada de Juan Barranco, càrrec en el qual va romandre fins a l'11 de febrer, quan la direcció federal del PSOE va escapçar la federació madrilenya, amb Tomás Gómez al capdavant, per donar entrada a una gestora.

Cinc dies després, el 16 de febrer, va anunciar la seva disposició a ser candidat socialista a la Presidència de la Comunitat de Madrid.

Entre els premis que ha rebut figuren: el Premi Rosa Manzano, que atorga el PSOE (1999); la medalla d'or FAD, Foment de les Arts Decoratives, per la seva trajectòria en defensa dels drets del col·lectiu homosexual (2000); el Premi Emilio Castelar a la Defensa de la Igualtat (2012); el Carmen Cerdeira als drets civils (2014), i el Nicolás Salmerón de Drets Humans (2014).

El novembre del 2014, Zerolo va ser escollit, a més, president d'Honor de la Federació Espanyola de Societats de Sexologia (FESS), durant el XII Congrés Espanyol de Sexologia i la VI Trobada Iberoamericana de professionals de sexologia, celebrat a Còrdova.

stats