Política 11/03/2015

Les aliances entre Pegida i Plataforma per Catalunya: altaveus del discurs de la por

La formació d'ultradreta anima els seus militants a participar en la concentració d'avui a l'Hospitalet de Llobregat convocada pel moviment d'origen alemany, que alerta de l'amenaça que suposa l'islam per a Europa

Joan Serra
3 min
Robert Hernando, secretari general de Plataforma per Catalunya (PxC). / MANOLO GARCÍA

BarcelonaProtegint-se del fred amb una gorra amb orelleres i una bufanda de quadres, el secretari general de Plataforma per Catalunya (PxC), Robert Hernando, era un dels manifestants que el 12 de gener recorria els carrers de Dresden, convocats per Pegida. Aferrat al discurs de l’amenaça de l’islam, el moviment impulsava la concentració per condemnar l'atemptat mortal a la seu de la revista francesa 'Charlie Hebdo'. Però més que defensar la llibertat d'expressió, a Dresden es brandaven missatges islamòfobs. La visualització del discurs de la por. Hernando, nou home fort de Plataforma d'ençà de la defenestració de Josep Anglada, no es va perdre la cita, que va reunir milers de ciutadans que simpatitzen amb un moviment que ha actualitzat vells fantasmes alemanys. L'acompanyava un altre dirigent del partit, Daniel Ordóñez, regidor a l'Hospitalet de Llobregat. Avui, tant un com l'altre participaran en la concentració que la branca catalana de Pegida –Patriotes Europeus contra la Islamització d’Occident, nom sencer d’aquest grup gestat en territori alemany– ha convocat a l'Hospitalet per commemorar l'onzè aniversari dels atemptats de l'11-M a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quins lligams hi ha entre Pegida i Plataforma per Catalunya? La formació que ara lidera Hernando, regidor a Igualada, ha recomanat als seus militants que se sumin a la concentració d'aquest dimecres, que ja ha generat la reacció de diversos col·lectius antifeixistes, citats a manifestar-se per mostrar el seu rebuig als postulats islamòfobs. "Aquí costa mobilitzar la gent, no passa com a Alemanya. He recomanat a la nostra gent que vinguin a l'Hospitalet", explica Hernando a l'ARA. No és casualitat que Pegida, amb presència a les xarxes socials, hagi convocat a Catalunya la seva primera concentració a l'Estat, i en concret, en aquesta ciutat de l'àrea metropolitana. A diferència d'altres territoris, a Catalunya hi ha una força d'ultradreta (Plataforma) amb 67 regidors i una bossa de vots rellevant, i a l'Hospitalet, la formació hi té representació municipal –dos regidors–. "Quan vam ser a Alemanya, ens van donar el contacte d'un grup de persones que tenien a Catalunya, i aquesta gent d'aquí ens va demanar consell. Volien fer una primera manifestació, buscar una ciutat de referència, com ho és Dresden. I els vam proposar l'Hospitalet", assegura Hernando.

Hernando ja s'ha reunit amb el grup reduït de persones que impulsen Pegida a Catalunya. La trobada va ser aquest mes de febrer a Barcelona. També hi van participar representants que volen desplegar una secció del moviment a Andalusia, concretament a Màlaga, i el País Valencià. "Són ciutadans alemanys que resideixen des de fa temps a Catalunya, així com catalans amb qui tenen relació. Alguns són simpatitzants de Plataforma per Catalunya. Nosaltres els vam presentar gent que podien sintonitzar amb el moviment, persones que ens van contactar quan vam anar a Dresden", exposa el secretari general del partit d'ultradreta. En aquella trobada, segons Hernando, els impulsors de Pegida també van exposar que hi havia un grup que volia obrir una secció del moviment a Madrid.

La ultradreta amb representació municipal a Catalunya ha acomboiat l'aparició de Pegida, altaveu del discurs que propaga l'amenaça de l'islam a Europa. L'aliança teixida pel moviment amb Plataforma per Catalunya és un exemple del que ja ha fet en altres països europeus, on ha establert lligams amb l'extrema dreta i ha anunciat l'obertura de 'sucursals': disposen de franquícies a Àustria, Itàlia, Noruega, Dinamarca, els Països Baixos i Bulgària. "Ens ajudaran a posar el focus en el problema de la islamització d'Europa", expressa Hernando, conscient de la proximitat de les eleccions municipals del 24 de maig. Pegida va aparèixer per primer cop l’octubre passat a Saxònia, una regió on la comunitat musulmana no supera l’1% de la població, una fotografia ciutadana molt diferent de la que es dibuixa, per exemple, a l'àrea metropolitana a Barcelona, on ara el moviment vol treure el cap. Avui serà Montse Bisbal, que exerceix de portaveu de la Pegida catalana, qui llegirà el manifest que clourà la concentració en record de l'atemptat de l'11-M.

stats