Política 12/10/2011

Pelegrí creu que la nova PAC pot provocar "l'abandonament de l'activitat agrària"

El conseller rebutja que la reforma agrícola de la UE "sigui un cafè per a tothom" i "tracti igual països amb realitats molt diferents"

Acn
2 min

BarcelonaEl conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, tem que la nova Política Agrícola Comuna (PAC) "comporti l'abandonament de terres i d'activitat agrària" i rebutja considerar-la un "cafè per a tothom" i que "tracti igual tots els països tot i que les seves realitats són molt diferents". En una entrevista, Pelegrí s'ha mostrat "molt preocupat" per la reforma de la PAC que l'eurocomissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Dacian Ciolos, presentarà avui dimecres a Brussel·les i que vincula les ajudes a la quantitat d'hectàrees de l'explotació i reserva el 30% dels subsidis a les bones pràctiques mediambientals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pelegrí ha reclamat al govern espanyol que "sigui exigent i contundent en la defensa dels interessos de Catalunya" a Brussel·les i s'ha queixat que la Comissió Europea no hagi fet una anàlisi de les conseqüències "no només econòmiques, sinó territorials, socials i mediambientals" que pot representar aquest canvi.

Brussel·les "girarà com un mitjó" les regles del joc actuals i "les explotacions intensives podrien deixar de rebre ajudes". "No es pot tractar igual tots els països tot i que les seves realitats siguin molt diferents, això és una discriminació", ha denunciat. Pelegrí ha alertat del "perill" que la nova PAC "comporti l'abandonament de terres i d'activitat agrària" i ha defensat que "tothom que vulgui dedicar-se a l'agricultura i la ramaderia ha de poder fer-ho i rebre ajudes directes".

El conseller xifra en el 3,6% del Producte Interior Brut català el pes de l'agroindústria, "per damunt de qualsevol altre tipus de sector industrial", i en l'1,3% el de l'agricultura. El sector de l'agroindústria ha crescut el 0,7% en el primer trimestre, malgrat la crisi, "perquè està fent un gran esforç per exportar", ha explicat Pelegrí. També ha lamentat "l'increment de la burocratització" que suposarà la nova PAC i ha reivindicat "l'aplicació del principi de subsidiarietat".

stats