Política 21/10/2019

Un nord-americà, pendent de ser expulsat del país per les protestes

L’Eric és una de les més de dues-centes persones que han estat arrestades en les protestes de l’última setmana a Catalunya

Aleix Moldes
2 min
Imatges dels aldarulls d’aquests dies a Barcelona.

BarcelonaEl van detenir divendres a la Via Laietana de Barcelona i, després d’una nit al calabós, va quedar en llibertat condicional decretada pel jutge. L’Eric és una de les més de dues-centes persones que han estat arrestades en les protestes de l’última setmana a Catalunya, però el seu cas és diferent del dels altres: la Policia Nacional li ha obert un expedient d’expulsió forçada del país. Nord-americà i resident al Masnou, s’ha posat en mans de la cooperativa d’advocats Iacta, amb la qual ha contactat l’ARA, que ja prepara el recurs en un procediment que podria durar sis mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La policia li aplica l’article 15 del decret llei d’entrada, lliure circulació i residència a Espanya de ciutadans de la UE i d’altres estats amb conveni amb l’Espai Econòmic Europeu. “És tan poc habitual que els mateixos agents ens han dit que feia set o vuit anys que no s’aplicava”, explica Solange Hilbert, una de les advocades que segueix el cas. Segons aquest article, es pot ordenar l’expulsió del territori espanyol “només si hi ha greus motius d’ordre públic o de seguretat pública”.

En l’acord d’expulsió, la policia relata que li van requisar de la butxaca “una estelada i dues femelles per motius de seguretat”. En aquell moment, diu l’atestat, va “insultar en anglès els policies”, que van intentar “calmar-lo”. “El detingut va acabar empenyent i agafant pel braç un policia i tots dos van caure a terra”, apunten per justificar la detenció. Una versió que neguen els advocats, que diuen que va ser exactament del revés. “S’estima que és una persona perillosa per a la societat i la seva presència representa una amenaça per a la seguretat pública”, conclouen els agents.

Sigui com sigui, el mateix article que pretenen aplicar-li per expulsar-lo del país afegeix importants limitacions per qüestions d’arrelament: “Abans d’adoptar una decisió en aquest sentit, es tindran en compte la durada de la residència i integració social i cultural a Espanya, la seva edat, el seu estat de salut, la seva situació familiar i econòmica i la importància dels vincles amb el país d’origen”. L’Eric fa quinze anys que resideix a l’Estat, viu al Masnou i té dona i filla, totes dues de nacionalitat espanyola.

“Aquest article està pensat per a casos de terrorisme, de tràfic de persones o delictes similars”, denuncia Hilbert. Marc Pairo, l’advocat que prepara el recurs, es resigna a haver de seguir lluitant contra l’expulsió als tribunals. Si res no canvia, en sis mesos l’expedient serà ferm i a l’Eric només li quedarà la via del contenciós administratiu.

Llibertat condicional

Divendres va passar la nit a la comissaria de Via Laietana fins que el jutge el va deixar finalment en llibertat. Com a molts dels detinguts que han pogut tornar a casa, se l’investiga per desordres públics i resistència a l’autoritat i se li imposen diverses mesures cautelars, com la de no poder tornar al lloc on va ser detingut o no poder participar en noves manifestacions. És a dir que en els pròxims mesos haurà de respondre també per la via penal.

stats