Política 23/08/2016

Pere Aragonès, sobre el RUI: "Si cal posar una partida pressupostària, ho farem"

El secretari d'Economia del Govern assegura a 'El món a RAC1' que "no hi haurà una gran diferència amb la proposta dels comptes del 2016"

Ara
2 min
Pere Aragonès

Barcelona"Si cal posar una partida pressupostaria pel referèndum unilateral d'independència (RUI), ho farem". Així s'ha expressat aquest dimarts en una entrevista a 'El món a RAC 1' el secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès, que ha assegurat que l'executiu "haurà de prendre una decisió" sobre aquesta qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si ajuda, es posarà sobre la taula i es discutirà. I jo crec que ajuda", ha insistit. Segons Aragonès, ERC no té "cap problema a posar a votació la ratificació de la voluntat d'avançar cap a la independència", però ha afegit que "cal fer-ho bé".

La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, també s'ha referit a aquesta qüestió des de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada (Conflent) destacant que "no està de més" contemplar la possibilitat, però ha destacat que és important tenir uns pressupostos, i que "els anteriors ja tenien en compte partides relacionades amb el procés".

"El RUI és una oportunitat, una opció oberta", ha expressat. "Si s'ha de contemplar no és una mala idea però no ens ha de fer esclaus del que anomenem processisme". Així, ha afegit que "tenim diversos aspectes en que ens podem aproximar a com acabar aquest full de ruta. Parlem-ne entre tots sense que això suposi una imposició ni una condició prèvia, i prenguem una decisió entre tots de si aquest és el millor mecanisme. Però no ens posem traves a nosaltres mateixos", ha advertit.

Poques diferències amb els del 2016

Pel que fa als pressupostos, Aragonès ha explicat que els estan elaborant des del juliol i ha afirmat que "no hi haurà una gran diferència amb la proposta del 2016". "Al juliol vam oferir a la CUP iniciar les converses sobre el pressupost. Ells van dir que volien saber quin era el marc polític i que primer volien parlar de la qüestió de confiança", ha apuntat.

En aquest sentit, ha considerat que la CUP els "podria haver valorat molt positivament, perquè fa temps que no hi havia un augment de despesa social", i ha opinat que la negativa al projecte de comptes va ser per "condicionants de debat intern" de la formació i no "pel projecte en si". Segons ha apuntat, la xifra serà similar a la del projecte de pressupostos del 2016.

El secretari d'Economia ha fet una crida a Catalunya Sí Que Es Pot a fer el mateix que ERC a l'Ajuntament de Barcelona i perquè deixin tramitar el pressupost.

Albiol avisa que impugnarà els comptes

El PP ja ha sortit al pas de la possibilitat que els pressupostos de 2017 incloguin una partida pel RUI. En una visita a la Festa Major del barri de Sants de Barcelona, el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ja ha avançat que els populars impugnaran els comptes si contenen alguna partida destinada a un "referèndum il·legal".

"Els diners dels catalans no es poden dedicar a activitats tant poc profitoses i al marge de la legalitat", ha argumentat Albiol, que ha criticat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, vulgui negociar els comptes amb un partit "que vol carregar-se l'economia catalana". A més, el dirigent popular ha acusat Puigdemont de ser una "persona sense paraula" perquè al juliol va dir que no negociaria la qüestió de confiança amb la CUP.

stats