Política 11/06/2014

Pere Navarro plega de la primera secretaria del PSC

El dirigent ha cedit davant la pressió dels càrrecs territorials, que exigeixen canvis després del fracàs del 25-M

Sara González
2 min
pere navarro/ efe

BarcelonaPere Navarro ha perdut el control del partit. Fins a tal punt que ha decidit plegar per convocar un congrés extraordinari del PSC. El primer secretari no ha pogut resistir, tal com era la seva idea inicial, les pressions dels càrrecs territorials, que demanen que es giri el partit com un mitjó tant a nivell de projecte com de formes i de lideratge i que s'eviti una escissió dels crítics que està ja força madura. Navarro anunciarà la decisió aquesta tarda en una roda de premsa que ha convocat per sorpresa a les 17 hores a la seu del PSC al carrer Nicaragua.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Navarro segueix les passes d'Alfredo Pérez Rubalcaba i Patxi López, que també han tirat la tovallola després d'uns resultats electorals a les europees en els quals els socialistes han arribat a perdre fins a la meitat del suport dels votants. En un primer moment, el líder dels socialistes catalans va creure que amb un consell nacional per cobrir les vacants que havien quedat a la direcció, convocat aquest dissabte, i iniciant el camí per refer ponts amb els crítics ja seria suficient. Però les eleccions municipals són d'aquí a un any i, vist el mapa electoral resultant de les europees, el PSC necessita una forta sacsejada si no vol veure's abocat a ser un partit residual.

Segons els estatuts del partit, el relleu de Navarro ha de passar per un congrés extraordinari. Les federacions de Tarragona, Lleida i Girona han estat claus per tal que es propiciés l'adéu del primer secretari del PSC. De fet, avui mateix representants d'aquestes tres federacions li han tornat a insistir que calen "canvis profunds" al partit.

Escollit gràcies al 70% del congrés del 2011

Navarro va ser escollit primer secretari el desembre del 2011 amb més d'un 70% de l'aval del partit. A ell es va enfrontar Joan Ignasi Elena –Àngel Ros va retirar la candidatura en el darrer moment per sumar-se a la seva–, que va obtenir el 25% dels suports i que ara és un dels dirigents crítics que està fent passos al marge del partit per reconstruir l'espai socialista. Per centrar-se en el lideratge del partit, Navarro va deixar l'alcaldia de Terrassa, ciutat on va governar durant deu anys.

El primer secretari del PSC (Terrassa, 1959) va ser fundador de les Joventuts Socialistes a Terrassa i ja als anys vuitanta va formar part de les llistes del PSC a les eleccions espanyoles.

stats