Política 13/06/2013

Pere Navarro aposta per eliminar "el privilegi" del concert basc i navarrès

"Si volem un finançament just, comencem per eliminar en la reforma de la Constitució els privilegis", afirma el primer secretari del PSC

Sara González
1 min
El prime secretari del PSC, Pere Navarro, aquest dijous a l'esmorzar del Fòrum Europa Tribuna Catalunya / ACN

BarcelonaSuprimir els sistemes de concert basc i navarrès. Aquesta és la nova proposta que ha llançat el primer secretari del PSC, Pere Navarro, per fer una reforma de la Constitució sense “privilegis” per a alguns territoris. El líder socialista ha convidat tots aquells que des dins o fora del socialisme parlen de la “falsa insolidaritat catalana” que li facin costat en la seva petició, tot i que els socialistes bascos defensen aquest sistema de concert.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Els demano que m'acompanyin en la proposta d'eliminar el privilegi que suposen els sistemes de concert basc i navarrès”, ha assegurat Navarro al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya. Segons el primer secretari, només es podrà aconseguir un “finançament just” si es comença per “eliminar en la reforma de la Constitució els privilegis que existeixen avui”.

Un sistema de finançament que garanteixi la suficiència de recursos és una de les propostes que recull la reforma constitucional en sentit federal que defensa el PSC. Per això, Navarro ha demanat que es garanteixi el principi d'ordinalitat i que es faci una “correcció solidària del privilegi foral de la quota”.

Conscient de l'efecte que causarà la seva petició de suprimir el concert, Navarro ha insistit que no s'està fent una proposta “perquè agradi a uns o altres”, sinó perquè sigui “justa” a través de la solidaritat de tots els territoris. “No tinc cap tipus de cosa personal amb els bascos, però si hem de fer una proposa seriosa i justa per al conjunt d'Espanya, s'ha de començar a parlar del concert i de la quota”, ha subratllat Navarro, que ha afegit que són molts els ciutadans que, en privat, consideren que “és un tema que s'ha de solucionar”.

stats