Política 21/05/2012

Pere Navarro: "Una Catalunya independent seria un país més petit i més pobre"

El primer secretari del PSC reclama al president de la Generalitat, Artur Mas, que "flexibilitzi" la seva proposta de pacte fiscal en benefici d'una bona negociació

Acn
3 min

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha reclamat aquest dilluns al president de la Generalitat, Artur Mas, que "flexibilitzi" la seva proposta de pacte fiscal en benefici d'una bona negociació i d'un consens polític per anar a Madrid "a demanar més i millor finançament" per a Catalunya. I és que Navarro s'ha queixat que quan es parla d'arribar a un pacte des del Govern es reclama que el PSC cedeixi però l'executiu sembla que no està disposat a fer el mateix. Pel líder dels socialistes, a més, cal qüestionar-se si Mas no està utilitzant el pacte fiscal com una estratègia "per separar-nos d'Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Navarro ha alertat que "Catalunya sola seria un país més petit i més pobre". A les portes de la cimera que el president de la Generalitat ha convocat amb els partits amb representació parlamentària per intentar sumar postures a l'entorn del pacte fiscal, Pere Navarro ha volgut aquest dilluns donar un toc d'atenció al Govern i reclamar-li més predisposició a la negociació amb el PSC. I és que el socialista està cansat d'escoltar que és ell qui ha de donar suport a la proposta d'Artur Mas. "Això no va així", ha dit.

En aquest sentit, ha considerat que, per part del PSC, "la voluntat de flexibilitat" en una negociació per la proposta del pacte fiscal "hi és". Però no ha volgut evitar retreure al Govern que la seva predisposició no sembla la mateixa. "Quan un negocia la flexibilitat ha de ser per part de les dues bandes. Nosaltres avancem, però que avanci el Govern també", ha sentenciat.

I és que a Navarro no li està agradant com l'executiu català i CiU estan encarant el tema del finançament. "Des del punt de vista del discurs d'un govern, és pobre demanar més diners si no va acompanyat d'un discurs i unes propostes de creixement, cohesió, recerca, innovació", ha explicat.

Per Navarro, a més, l'executiu de la Generalitat hauria d'esforçar-se a explicar més bé quina és la seva estratègia. En aquest sentit, el líder del PSC ha convidat el Govern a aclarir si vol "estar dins o fora d'Espanya", i s'ha preguntat si el pacte fiscal "és una excusa per al xoc i per separar-nos d'Espanya o una oportunitat per millorar el finançament". "El discurs separador és poc valent", ha considerat.

Malgrat això, Pere Navarro ha qualificat de "comprensible" que enmig d'una crisi hi hagi qui plantegi que Catalunya "hauria d'anar sola" i que digui "que des de fora ens maltracten". Però aquesta, pel socialista, és una postura que no convé als catalans. "Anar nosaltres sols vol dir ser cada vegada més petits i cada vegada més pobres. Hem de ser valents i sortir a fora. Tancant-nos en nosaltres mateixos no solucionarem els problemes", ha sentenciat el líder del PSC.

El "vot de qualitat del president" i la "lletra petita"

Pere Navarro ha fet aquestes declaracions en el marc d'un col·loqui-dinar organitzat per Barcelona Tribuna. El socialista ha aprofitat també per reiterar la seva proposta de pacte fiscal, presentada mesos enrere en una conferència. En aquest sentit, ha destacat especialment que el PSC proposa, en contraposició a la hisenda pròpia plantejada per Mas, un organisme consorciat entre la Generalitat i l'Estat, amb presidència catalana i "vot de qualitat del president" que permeti a Catalunya ser decisiva. A més, Navarro ha reclamat que el nou pacte fiscal que s'acabi tancant "no ha de tenir lletra petita" que permeti a les parts incomplir la llei, com ha assegurat que està fent l'Estat.

stats