PACTES AMB EL GOVERN
Política 06/01/2012

Govern i PSC ultimen una comissió per explorar un acord global a mitjà i llarg termini

El líder socialista, Pere Navarro, reclama recuperar successions per avalar els pressupostos d'Artur Mas, qui prefereix mantenir la geometria variable de pactes

Efe
2 min
Pere Navarro, primer secretari del PSC

BarcelonaEl líder del PSC, Pere Navarro, ha avançat que el seu partit ultima amb el Govern de CiU la configuració de la comissió bilateral que haurà d'estudiar un eventual "acord estratègic de país" entre els dos primers partits de Catalunya. En una entrevista amb Efe, Navarro ha concretat que dilluns que ve, dia 9, el PSC nomenarà els seus representants en aquesta comissió, que tindrà uns quatre membres, i espera que el Govern també tanqui aquest mateix dia els noms dels seus enviats a les negociacions. Ni el propi Navarro ni Artur Mas estaran personalment en aquesta comissió, encara que sí que es mantenen en contacte, fet que el líder del PSC espera que continuï: "ens hauríem d'anar veient de manera regular, ell és el president i jo el primer secretari del segon partit de Catalunya que aspira a tornar a ser el primer".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En paral·lel a la feina d'aquesta comissió, que estudiarà tant el document "estratègic de país" que Navarro va presentar a Mas com les propostes que li va traslladar el president, el PSC haurà de decidir en pocs dies -abans del dia 16 d'aquest mes- si presenta una esmena a la totalitat de la Llei de Pressupostos, tal com ja va fer amb la Llei d'Acompanyament dels comptes públics. En aquest sentit, Navarro posa com a condicions "sine qua non" recuperar l'impost de successions i explorar un altre tipus d'impostos, perseguir el frau fiscal, impulsar polítiques de reactivació econòmica i creació de llocs de treball, així com fer marxa enrere en "les retallades sobre les retallades" d'un Estat del Benestar l'estructura del qual, al seu entendre, "ja està tocada" pels últims ajustos.

En aquest sentit, ha admès que la resposta que va donar Mas a la seva proposta de pacte estratègic va ser "una mica decebedora" perquè el Govern es va mantenir ferm a apostar per la geometria variable, una dinàmica en la qual el PSC no vol entrar perquè, segons el seu parer, Catalunya necessita un acord sòlid a mitjà i llarg termini entre les dues forces polítiques més importants per tirar endavant. L'actitud de Mas davant el seu oferiment reflecteix, segons l'opinió de Navarro, la política "del curt termini" que porta a terme un Govern al qual "li costa" entrar a dialogar i contrastar les seves propostes amb altres models per sortir de la crisi, ha dit. El document "de país" que Navarro va lliurar a Mas pretén aconseguir un acord marc entorn de quatre eixos: fiscalitat, estat del benestar, cohesió territorial i reactivació econòmica i creació de llocs de treball. En aquest sentit, els membres de la comissió bilateral designats pel PSC portaran davant els representants del Govern no només les propostes del partit sinó també la d'altres persones "representatives" que puguin aportar idees sobre cadascun dels temes.

stats