Política 26/02/2012

Navarro aposta per limitar la solidaritat catalana i veu "possible i necessari" un acord pel pacte fiscal

El PSC i el PSOE acceleren les negociacions per encaixar la veu pròpia dels socialistes catalans a Madrid

Acn
5 min
El primer secretari del PSC, Pere Navarro / ACN

BarcelonaEls socialistes volen que el nou pacte fiscal "limiti en el temps" la quota de solidaritat que Catalunya aporta a l'Estat. Així ho ha explicat el líder del PSC, Pere Navarro, en una entrevista a l'ACN, on ha avançat les línies mestres de la proposta que presentarà dimecres vinent en una conferència. "Ambiciosa, justa i possible", són les característiques que Navarro diu que té la fórmula socialista pel nou finançament. El líder del PSC preveu, a més, una negociació "dura" a Catalunya i amb l'Estat, però veu "possible i necessari" un acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, Navarro ha anunciat també que PSC i PSOE han decidit "accelerar" les negociacions per encaixar la veu pròpia dels socialistes catalans a Madrid. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha avançat quins seran els pilars bàsics de la proposta socialista de "pacte fiscal federal". En aquest sentit, el líder del partit ha explicat que la fórmula que detallarà dimecres es basa en reclamar un finançament "ambiciós, just per Catalunya, i possible d'aconseguir". Navarro, a més, ha concretat que la seva proposta contempla que les aportacions de Catalunya a l'Estat estiguin limitades. "Aquesta solidaritat, o una part, hauria de poder estar limitada en el temps", ha explicat el socialista, que ha assegurat que l'aportació al reequilibri de l'Estat "ha d'estar adreçada a que els territoris que la reben arribin a uns nivells de desenvolupament econòmic que faci que aquesta part ja no els hi faci falta". "És, d'alguna manera, la relació que vam tenir nosaltres al principi amb la Unió Europea", ha conclòs.

Navarro ha assegurat que la seva proposta s'emmarca dins del que permet l'Estatut i la Constitució, i que suposarà una "evolució positiva" del model vigent. Aquest caràcter "legal" és el que, pel PSC, dóna a la seva proposta àmplies possibilitats de ser acceptada pel govern espanyol. En aquest sentit, el primer secretari dels socialistes creu que actualment "l'acord és possible, i sobretot necessari", i per això destaca que les bases que planteja el PSC "donen un camp molt ampli per poder treballar i per poder parlar de quantitats de diners, que ara són difícils de concretar però que evidentment pot ser molt superior al que tenim en aquests moments".

Amb tot, Navarro ha volgut recordar a CiU que no serà amb els socialistes amb qui podrà tenir més problemes per tancar un pacte fiscal, "sinó amb els seus socis preferents del Partit Popular, que té els impulsos més recentralitzadors que mai i que no està a favor d'un sistema així". En aquest sentit, el socialista ha explicat que la suspensió de les relacions i les reunions de la comissió bilateral amb CiU no perjudica la negociació ni un possible acord pel pacte fiscal. En el que ja està d'acord amb CiU el líder del PSC és en el calendari a seguir. Navarro ha considerat adequats els temps que ha marcat el president Artur Mas, i ha avisat que la proposta pactada "s'ha de començar a treballar ja".

El primer secretari del PSC confia bastant en les possibilitats de tancar un pacte, però ha reconegut que "el debat i la negociació seran dures". Fins i tot ha admès que, d'entrada, també haurà de batallar dins les files dels socialistes espanyols perquè entenguin i reconeguin la necessitat del model que el PSC planteja. Navarro ja compta que "les tensions entre Catalunya i Espanya, i entre PSC i PSOE sempre estaran presents perquè negociarem aspectes en els que potser no estem d'acord".

Amb tot, el líder dels socialistes catalans és optimista i confia en els fruits que poden donar les converses, i no només amb el pacte fiscal. De fet, i després d'haver vist com altres partits "intentaven posar trampes" al PSC al Congrés dels Diputats practicant "política més de banderes i aparador que de continguts", els dirigents dels socialistes catalans i els del PSOE han decidit "intentar accelerar el calendari de contactes de cara a evolucionar aquesta relació entre PSC i PSOE".

Tot i que després de la primera trobada entre Navarro i Rubalcaba es va decidir abordar la nova relació que reclama el PSC després dels congressos de federacions que els socialistes estan celebrant arreu de l'Estat, ara s'ha decidit accelerar les reunions. Encara, però, no s'han concretat les dates per tractar l'aplicació de la "veu pròpia" del PSC a Madrid, que els socialistes catalans van aprovar en l'últim congrés.

Primàries al PSC en dos anys

Pel que fa a la política interna del PSC, Pere Navarro ha assegurat que, de moment, ningú ha manifestat la seva voluntat ferma de presentar-se a les primàries per escollir el proper candidat a les eleccions al Parlament. És per això que el líder dels socialistes calcula que aquests comicis interns no es convocaran fins "d'aquí a dos anys, més o menys". En aquest sentit, no ha volgut qüestionar la figura de Joaquim Nadal al capdavant del grup parlamentari del PSC, i ha recordat que "està ratificat en el càrrec" i que "ningú sap què passarà" després de les primàries, tant si el candidat a la Generalitat que resulta escollit és ja diputat com si no ho és.

"Crido a intensificar les negociacions per la llei electoral"

La llei electoral és un dels temes pendents de la política catalana en aquesta legislatura. I Navarro li dóna una importància "cabdal". És per això que el socialista aposta per "continuar treballant i negociant una llei electoral que doni resposta a les necessitats de Catalunya". En aquest sentit, Navarro ha volgut "fer una crida a que les negociacions es puguin intensificar, i si és possible, puguin arribar a bon port".

Tot i això, el primer secretari del PSC ha alertat que el fet que "el Govern estigui ara tan atrapat pel PPC" pot dificultar un bon acord per la llei electoral. "No sabem fins on arriba aquest pacte, i potser ens deixa un marge de maniobra molt estret", ha advertit.

Consells comarcals, mancomunar serveis i la llei de govern locals

On sembla que les posicions del PSC i del Govern de CiU estan molt més properes és en la futura llei de governs locals. "L'acord és possible, i a tots ens hauria d'interessar establir un marc legal que doni resposta a les necessitats del món municipal i que resolgui el seu finançament", ha proclamat Navarro. El líder del PSC ha explicat que el seu partit no veu malament que hi hagi una reordenació territorial que acabi modificant el mapa institucional comarcal.

En aquest sentit, Pere Navarro ha assegurat que "hi pot haver territoris on els consells comarcals com a òrgans polítics no tinguin funció, i on un consell d'alcaldes pugui decidir quins serveis es poden mancomunar a través d'un organisme de l'estil d'un consorci molt operatiu". L'àrea metropolitana de Barcelona és, pel socialista, un dels exemples on es podria aplicar aquest model i fer desaparèixer així alguns consells comarcals. El PSC també advoca, segons ell, per una reforma de les diputacions, mantenint-les "concentrades en treballar en la cooperació municipal".

stats