AJUSTOS AUTONÒMICS
Política 19/05/2012

Navarro culpa el Govern de fer pagar als catalans els dèficits amagats de les comunitats del PP

El primer secretari del PSC reclama a Mas que faci una crida a la responsabilitat dels altres executius autonòmics i als populars, que s'expliquin

Acn
3 min

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha culpat al Govern de fer pagar als catalans els dèficits que comunitats autònomes governades pel PP des de fa anys com ara Madrid, Castella i Lleó o el País Valencià amaguen. La raó és, segons ha explicat aquest dissabte davant els mitjans de comunicació, la combinació dels pactes de l'executiu de Mas amb els populars i les retallades que s'apliquen a Catalunya. El líder socialista català ha reclamat a Mas que faci una crida a la responsabilitat de la resta de governs autonòmics. A més, ha demanat que els dirigents populars expliquin clarament "el què amaguen" i els ha recordat que en aquest cas no poden justificar el dèficit per l'herència rebuda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que divendres es conegués que el dèficit del conjunt de l'estat espanyol el 2011 va ser finalment del 8,91% degut a la desviació dels dèficits de Madrid, Castella i Lleó i el País Valencià, el primer secretari dels socialistes catalans ha establert un lligam entre aquesta noticia i les retallades de l'executiu d'Artur Mas. Segons ha declarat davant els mitjans de comunicació aquest dissabte al matí, el Govern fa pagar als catalans "els dèficits que Esperanza Aguirre i altres dirigents regionals del PP amaguen en els seus comptes". Pere Navarro ha considerat que aquest fet és resultat dels pactes de CiU amb els populars, mentre a Catalunya aplica la seva política de retallades i austeritat.

Segons l'opinió de Navarro, la desviació del dèficit d'aquestes tres comunitats autònomes posa en perill el dèficit del conjunt de l'Estat. Davant aquest problema, ha reclamat al president Mas que faci una crida a la responsabilitat dels altres executius autonòmics. Als populars, els ha recordat que, en aquest cas, no poden justificar el dèficit per l'herència rebuda perquè es tracta de comunitats on porten molts anys governant. Per tant, ha dit, es deu exclusivament a la seva mala gestió. I els ha demanat que expliquin clarament els dèficits que amaguen.

Navarro ha fet aquestes declaracions després de participar en la inauguració de la primera reunió del Consell d'Igualtat del PSC. Durant el seu discurs, ja ha fet referència a aquesta qüestió i ha lamentat que l'executiu de Mas, mentre fa un discurs en clau nacional, sigui "amic del govern del PP", que ha qualificat com el més recentralitzador. Les seves crítiques s'han estès als populars, als què ha acusat de portar a terme una "lluita obsessiva" per reduir el dèficit que dóna lloc a polítiques d'austeritat que "no són sinceres", segons el què es va saber aquest divendres.

Retallades "ideològiques"

El líder dels socialistes catalans ha assegurat que les retallades que porten a terme els diferents governs conservadors a tot el continent europeu no responen a una lògica exclusivament econòmica, sinó que també són "ideològiques". En aquest sentit, ha criticat la decisió de l'executiu català d'imposar una taxa a la formació professional. Navarro ha criticat la consellera d'Educació, Irene Rigau, per dir que els 350 euros que suposarà és una tarifa plana que a totes les cases hi és. Aquestes declaracions demostren, segons ha dit, que el Govern no sap en quina realitat viu perquè, ha afegit, aquests diners són efectivament una barrera perquè molts joves deixin d'estar a l'atur per començar a formar-se.

La reforma laboral o la retallada d'ajuts a la dependència són també exemples del mateix, ha dit Navarro. Però, segons el socialista, encara hi ha un fet que demostra la ideologia que s'amaga darrere les polítiques del govern del PP -en aquest cas concret-, i és la reforma de l'abortament. Aquesta, ha assenyalat, no té cap repercussió econòmica i, en canvi, retalla llibertats a les dones.

Per totes aquestes raons, Navarro ha fet una crida als militants del PSC què han participat en aquesta reunió del Consell d'Igualtat del partit a recuperar les polítiques i les reivindicacions tradicionals de l'esquerra europea. I, a dintre d'aquestes -ha dit-, la igualtat entre homes i dones té un pes clar. El dirigent socialista ha dit, a més, que la solució a la crisi vindrà de les bases i no de les grans cimeres entre dirigents internacionals.

stats