POLÍTICA
Política 25/07/2012

Quaranta personalitats veuen un "error" plantejar el conflicte amb Espanya només en termes econòmics

En un comunicat dirigit a la premsa internacional liderat pel Col·lectiu Emma exposen que l'arrel del contenciós Catalunya-Espanya és polític i no econòmic, i erigeixen la "ruptura" en l'única sortida. Ho subscriuen personalitats com Jaume Cabré, Miquel Calçada, Carles Boix, Muriel Casals, Ramon Tremosa o Ramon Folch

M.colomer
2 min

BarcelonaJust el dia que el Parlament ha aprovat la proposta de concert econòmic i en ple debat sobre la petició de rescat de la Generalitat, el Col·lectiu Emma i 36 personalitats catalanes de reconegut prestigi s'han dirigit aquest dimecres als mitjans de comunicació d'arreu del món i a alguns estaments internacionals per alertar que l'arrel del conflicte entre Catalunya i Espanya no és econòmica, sinó política. El comunicat, redactat en anglès, alerta que "seria un error considerar que es tracta només d'una discussió de diners entre una província i la capital", perquè "hi ha un desacord més fonamental que és de caràcter polític".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El comunicat admet que els "responsables" de bona part dels mals del país són "els mateixos catalans", si bé deixen clar que l'economia catalana "és prou sòlida per superar la situació actual, i el seu deute públic i privat es podria eixugar en un termini curt o mitjà si Catalunya pogués recórrer a la totalitat dels ingressos que genera". I deixa entreveure la impossibilitat que Espanya accepti donar a Catalunya un tracte fiscal just.

La ruptura, la via majoritària

"Una ruptura és exactament el que sembla estar demanant als seus dirigents un conjunt important de catalans –organitzacions de la societat civil, governs locals, les bases de diversos partits i un nombre creixent de particulars", afirma el document, que subratlla que mentre a Catalunya creix el suport a l'emancipació nacional, no deixa de davallar el rebuig a la independència.

Pel Col·lectiu Emma i les personalitats adherides, més enllà de les "dificultats immediates", els catalans reclamen un "nou projecte polític a llarg termini que garanteixi la supervivència del model econòmic, social i cultural que, malgrat tots els obstacles i limitacions que els imposen des de fora o que s'han creat ells mateixos, ha permès construir una societat relativament pròspera, creativa i incloent". "Avui a Catalunya el poble camina per davant del seu govern. Els catalans esperen dels seus dirigents que assumeixin la responsabilitat que tenen envers les generacions actuals i futures", asseveren, i adverteixen que "si no ho fan, el més segur és que els catalans no deixaran d'avançar, al costat del govern o davant seu per marcar-li l'únic camí cap a un futur millor".

El comunicat compta amb l'adhesió de personalitats catalanes com Carles Boix, Sebastià Alzamora, Jaume Cabré, Miquel Calçada, Salvador Cardús, Muriel Casals, Ramon Folch, Dolors Genovès, Ramon Tremosa, Ferran Requejo, Xavier Roig, Quim Torra i Matthew Tree, entre altres persones amb influència en algun camp a nivell internacional.

stats