CANVI DE CICLE
Política 10/10/2012

Bozal, sobre el referèndum: "Davant de la legalitat també hi ha l'autoritat moral"

La consellera de Justícia considera que ara és moment del debat polític i no jurídic

Acn
1 min
La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal

BarcelonaLa consellera de Justícia i exadvocada de l'Estat, Pilar Fernández Bozal, ha opinat aquest dimecres sobre la suposada il·legalitat d'un referèndum unilateral d'independència de Catalunya, i ha considerat que "és molt important demostrar 'auctoritas' més que 'potestas'", en referència al fet que a vegades ha de prevaldre l'autoritat moral per sobre de la legalitat pura i dura. Segons la consellera, no només es pot esgrimir "el pes de la llei", sinó també de "voluntats polítiques", ja que ara mateix "pesen més les obligacions morals que les legals, almenys d'entrada". "Moltes vegades l'aritmètica i la 'potestas' porten a unes conclusions, però és important tenir arguments que no siguin només la 'potestas'".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bozal considera que ara no té sentit parlar de la legalitat del referèndum, perquè encara s'està debatent a nivell polític. El procés s'està iniciant, i, segons ella, les dues bandes l'han de gestionar de manera "raonable". Tot i així, ha demanat que s'escolti a les persones que consideren que tenen propostes autoritzades i fetes amb sentiment.

D'altra banda, Bozal també ha considerat que el recàrrec de 24 milions d'euros que l'Estat vol cobrar a la Generalitat pel retard en el pagament de la Seguretat Social s'hauria de flexibilitzar, perquè aplicar estrictament la legalitat en temps complicats de crisi pot portar les administracions a tenir encara més dificultats. S'ha preguntat si una "aplicació quadriculada" de la normativa és raonable, i ha demanat que es tingui en compte els moments difícils actuals. Com a exemple d'algunes contradiccions ha explicat que l'augment de l'IVA farà reduir l'estalvi que ha fet la conselleria durant el 2012, perquè s'hauran de gastar més diners en alguns serveis.

stats