Política 17/02/2017

La Plataforma per la Llengua lamenta que l'alcalde de Lleida vulgui "mantenir la cadira" a canvi de posar en risc el català

Critiquen l'acord entre el PSC i C's perquè els tràmits al web de l'ajuntament puguin fer-se en castellà i el català sigui prescindible

Acn
2 min
Reunió entre membres de l'Ajuntament de Lleida i la Plataforma per la Llengua el 29 de febrer de 2016

BarcelonaLa Plataforma per la Llengua ha comunicat que lamenta que l'Ajuntament de Lleida mantingui la seva governabilitat a canvi de debilitar "novament" la llengua pròpia, regalar drets lingüístics i de fomentar el maltractament al català. Així ho han expressat després de conèixer que el govern del PSC ha acordat amb el grup de Ciutadans que els tràmits al web de l'ajuntament es podran fer en castellà i que el català serà prescindible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de la Plataforma per la Llengua consideren que, "un cop més" Àngel Ros incompleix el seu compromís de defensa de la llengua catalana que va manifestar durant una reunió amb l'ONG del català fa un any i que, a canvi de "mantenir la cadira", està posant en risc la promoció del català com a llengua d'ús habitual a l'administració. Constaten que, amb aquest acord, Ros es vol assegurar la governabilitat pactant accions que fan recular el català.

La Plataforma ha fet saber als grups municipals del PSC i C’s que si la seva pretensió és dotar el web municipal de totes les llengües oficials a Catalunya, seria hora que acordin i llueixin, també, un pacte perquè els tràmits al web de la Paeria es puguin fer en occità, llengua igualment oficial a Catalunya. En aquest sentit, l'ONG del català considera que si l'alcalde vol complir la llei en matèria lingüística hauria de fer-ho en tots els casos, no només en benefici del castellà. A més, han demanat que es comenci per vetllar perquè en dependències municipals no es vengui cap producte que no estigui etiquetat en català, tal com indica l'article 30.1 de la llei de política lingüística.

Per a la Plataforma, en el darrer any, Lleida ha assistit "a un seguit de despropòsits que tenen el català com a víctima d'un pacte polític per assegurar el govern municipal". D'aquesta manera, el govern de la Paeria ha provocat un debat inexistent entre la ciutadania. A més, recorden que el Síndic de Greuges també va constatar, en la presentació del seu informe a la capital del Segrià fa uns dies, que pràcticament no existeixen queixes per part dels ciutadans en matèria lingüística i va afirmar davant Ros que "tenim un tresor de convivència lingüística que hauríem de saber preservar".

stats