Ple del Parlament

CiU no frenarà les esmenes a la totalitat a la llei d'independència de SI

Mas evita comprometre's a convocar un referèndum si falla la proposta de pacte fiscal

PSC i ICV han recriminat les retallades socials al president, però aquest ha respost que no pensa "portar el país al col·lapse, com Grècia"

El 'pla B' si falla la negociació per un nou pacte fiscal és una qüestió que amoïna ERC i, sobretot després de l'èxit de la consulta de diumenge, els republicans volen pressionar CiU a què opti per trencar amb l'Estat espanyol. Aquest matí, el president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, li ha preguntat a Mas al Ple del Parlament si optarà per convocar un referèndum d'autodeterminació si Madrid no cedeix i no permet un finançament semblant al concert econòmic i si serà el líder d'Unió -i president de la part catalana en les comissions Estat-Generalitat-, Josep A. Duran i Lleida, qui dirigirà aquesta negociació. Mas, però, s'ha limitat a reafirmar-se en la proposta de pacte fiscal per tal de poder recaptar els propis impostos i limitar el dèficit fiscal, però no ha especificat quina estratègia de pressió utilitzarà, quin serà el seu pla alternatiu, ni qui liderarà el procés.

En aquesta línia, el president de la Generalitat també ha reiterat al diputat de SI Uriel Bertran que no avalarà la seva proposta de llei d'independència -les esmenes a la qual es votaran a la tarda-, ja que, malgrat que manté el compromís amb "el dret de decidir sense límits", "CiU mai ha assumit un compromís perquè Catalunya tingui un Estat propi en aquesta legislatura". Bertran li ha recriminat tanmateix que totes les enquestes assenyalen que "ja hi ha una majoria social en favor de la independència". Igualment, davant les crítiques de la presidenta del PP de Catalunya per haver participat a la consulta de diumenge, Mas ha recordat que ell sí que havia avisat que votaria afirmativament a un hipotètic referèndum autodeterminista i, per tant, no va enganyar la població que el va votar.

Mas justifica les retallade per no acabar com Grècia

Finalment, el PSC i ICV-EUiA han coincidit a criticar les retallades en matèria de salut i ensenyament del Govern. "En 100 dies han aconseguit posar d'acord metges, infermeres i usuaris de la salut pública en què les retallades afecten a la qualitat", li ha recriminat el president del grup ecosocialista, Joan Herrera. Mas els ha respost que "el sistema de salut el mantindrem, perquè l'hem fet més nosaltres que ningú", però no pensen portar "aquest país al col·lapse, com Grècia, a diferència del que pretenia" el tripartit.