Política 02/01/2015

Les candidatures de Pablo Iglesias muscularan Podem a les grans ciutats de l'Estat

Marc Bertomeu, de 23 anys, es converteix en secretari general per Barcelona. 'És clar que Podem' només perd a Màlaga, entre les grans ciutats de més de 2.000 inscrits

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Marc Bertomeu representava la llista És clar que Podem, avalada per Pablo Iglesias, i ha estat escollit nou secretari general de Barcelona.

MadridLes llistes avalades per Pablo Iglesias, líder de Podem, s'han imposat en les eleccions per escollir els representants de la formació dels municipis. A totes les ciutats amb més de 2.000 inscrits a Podem on s'havien presentat candidatures d''És clar que Podem', l'opció d'Iglesias, han guanyat. L'única excepció és Màlaga, feu dels partidaris de Teresa Rodríguez, eurodiputada de Podem i membre d'Esquerra Anticapitalista, que ha defensat un corrent anomenat 'Sí que es pot'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però la victòria de les llistes oficialistes ha estat molt més ajustada que no pas en les eleccions a la secretaria general del partit l'octubre passat. En la majoria de grans ciutats s'han imposat amb poc més del 50% dels vots i amb una participació molt més baixa, de només el 34% al conjunt de l'Estat. En el cas de Barcelona, on hi ha un total de 8.457 inscrits (la segona amb més múscul després de Madrid), només hi han participat 1.813 d'ells, amb una participació del 21,44%. A més, s'ha de tenir en compte que hi ha hagut fins a 200 vots en blanc (un 11,03%) en un procés en què s'havien presentat fins a 88 candidatures.

A Barcelona ha guanyat la llista avalada per Pablo Iglesias, amb el jove Marc Bertomeu, de 23 anys, al capdavant, que s'ha endut un 59,27% dels vots. A Palma ha guanyat Podem per Palma, amb un 71,49% dels vots (789 suports). El nou secretari general serà Carlos Saura.

Al País Valencià la participació ha estat molt més alta que a Catalunya. A València ha guanyat la candidatura oficialista també amb un 58,29% dels vots (1.890 suports), amb Jaime Paulino com a secretari general. A Alacant, igual que Palma, no hi havia llista oficialista i s'ha imposat 'Si és pot Alacant', amb el 52,68% dels vots (1.313 suports) i Jesús Bustos al capdavant.

stats