ELECCIONS AUTONÒMIQUES
Política 10/04/2015

Podem preveu gastar 2,5 milions en les autonòmiques, la meitat a Madrid i al País Valencià

La formació pretén finançar una quarta part d'aquesta quantitat a través de microcrèdits d'entre 100 i 10.000 euros

Europa Press
2 min
Les 8.000 localitats del míting del dia 24 de Pablo Iglesias a València es van esgotar en unes hores.

MadridPodem s'ha fixat un pressupost màxim de 2,46 milions d'euros per a la seva campanya a les tretze comunitats autònomes en les que se celebren comicis autonòmics el 24 de maig. D'aquesta quantitat, més de la meitat, 1,25 milions, aniran destinats a sufragar les campanyes de Madrid i el País Valencià, els seus dos grans objectius en aquestes eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit liderat per Pablo Iglesias va llançar dijous la primera fase de la seva campanya de microcrèdits amb la qual pretenen sufragar la campanya autonòmica a través d'aportacions ciutadanes d'entre 100 i 10.000 euros, que es comprometen a retornar un cop rebin les corresponents subvencions de l'Estat en funció dels seus resultats electorals.

Així, segons ha explicat en declaracions a Europa Press el responsable de finances de Podem, Segundo González, les quantitats que pretenen assolir amb aquesta primera fase, que sumen un total de 614.000 euros, representen el 25% del pressupost total que s'han fixat com a màxim.

Un càlcul conservador

Podem ha calculat aquest pressupost en base a un resultat conservador per assegurar poder tornar íntegrament l'import subscrit pels ciutadans amb els seus microcrèdits quan rebin, previsiblement al desembre d'aquest any, les subvencions per despeses electorals en funció dels escons i els vots que aconsegueixin. "És una estimació austera amb la qual ens assegurem, en el pitjor dels escenaris, poder tornar els microcrèdits", ha assegurat González, que també ha explicat que, en el cas que aconsegueixin cobrir les despeses de campanya necessàries amb una quantitat menor a la màxima fixada, no continuaran llançant fases, com ja van fer a Andalusia, on es van gastar 400.000 euros després de fixar uns costos màxims de 600.000 euros.

Les dues comunitats en què Podem preveu destinar més recursos a la campanya són Madrid i el País Valencià, els dos territoris on, segons fonts de la direcció, es veuen amb més possibilitats d'arribar al govern. En concret, el pressupost previst per a Madrid és de 650.000 euros –una xifra superior al fixat per Andalusia–, i per al País Valencià, de 600.000 euros.

Així mateix, Podem preveu gastar 220.000 euros a Canàries; a Navarra, 170.000; a Astúries, 140.000; a Múrcia, 130.000; a Aragó, 90.000; a Balears, 100.000; a Castella i Lleó, 100.000 euros; a Extremadura, 80.000 euros; a Castella-la Manxa, 66.000; a La Rioja, 60.000; i a Cantàbria, 50.000 euros. A més, al País Basc, on Podem es presenta a les eleccions de les Juntes Generals, el partit destinarà 80.000 euros.

Renúncia als crèdits bancaris

Des de la seva aparició fa un any, Podem ha rebutjat recórrer als crèdits bancaris per finançar-se. En el seu lloc, la formació utilitza diferents sistemes de donacions ciutadanes, com l'anomenat 'crowdfunding'. No obstant això, tant per a la campanya de les andaluses com per la de les autonòmiques de maig, la formació ha optat ara per finançar-se a través de la fórmula basada en microcrèdits.

Així i tot, segons ha explicat González, també tenen previst seguir recorrent en aquesta campanya per a les autonòmiques al sistema de 'crowdfunding' per finançar esdeveniments concrets, com ja van fer a Andalusia per sufragar l'acte de final de campanya al Velòdrom de Dues Germanes.

stats