Política 23/03/2019

Iglesias admet que amb la crisi interna han fet “vergonya aliena”

El líder de Podem torna i critica la gestió del Procés per part de Sánchez

Laia Forès
3 min
Iglesias admet que amb la crisi interna han fet “vergonya aliena”

MadridPablo Iglesias va ser rebut amb aplaudiments i crits de “Sí que es pot” en el seu primer acte preelectoral. El líder de Podem tornava a l’escena política després de tres mesos de baixa paternal i ho feia envoltat per la cúpula del partit i amb la clara voluntat de retornar la il·lusió al seu electorat –les enquestes li auguren una important pèrdua de vots–. Va voler reprendre el discurs que va marcar els inicis de la formació i que el va catapultar al Congrés, un discurs marcat per les crítiques demolidores als “poderosos” i als tres partits de la dreta espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Podem aspira a moderar la més que possible caiguda de suport electoral i, per fer-ho, els líders de la formació van apel·lar al que podria fer el partit si aconsegueix governar “per millorar la vida dels ciutadans”. Iglesias va recordar el paper que ha jugat el partit a l’hora d’impulsar, gràcies al seu suport al govern del PSOE, mesures socials, com l’augment del salari mínim. El líder de Podem va assegurar que el partit “està més a prop que mai” de governar, i va fer una crida a frenar un govern de dretes o un executiu entre el PSOE i Ciutadans.

En un discurs que va durar una hora, Iglesias també va repartir llenya al govern de Pedro Sánchez per la seva gestió del Procés i li va tornar a retreure el seu suport a l’article 155 quan governava el PP. “¿Algú creu que es pot solucionar el conflicte a garrotades i amb presons? ¿Algú pensa que es pot solucionar si et tremolen les cames?”, va etzibar al president de l’executiu espanyol. El secretari general de Podem va insistir en la necessitat de dialogar amb la Generalitat per trobar-hi una sortida i va criticar també la via de la “unilateralitat”, que, segons ell, va imposar el govern català.

Crítiques a la divisió interna

El líder de la formació lila també va fer autocrítica sobre les picabaralles internes del partit: “Hem fet vergonya aliena –va admetre–, però mai ens hem equivocat de cantó”. Pablo Iglesias va assegurar que la seva responsabilitat és governar i va demanar el vot per evitar que “els banquers i els directius de multinacionals, mitjans de comunicació i fons voltor” continuïn “manant” més que els polítics.

Al final de l’acte Iglesias va mostrar un exemplar de la Constitució espanyola i va criticar els partits que s’autodenominen “constitucionalistes” però que només la utilitzen “com una pedra per tirar-la al rival” i no per defensar drets com el de l’habitatge, que recull la carta magna. “No necessito embolicar-me amb una bandera per defensar-la. Només aplicar-la”, va dir abans que s’acabés l’acte –celebrat a la plaça Juan Goytisolo, on Podem celebra els actes públics importants– cantant l’himne antifeixista Bella ciao.

Hores abans del míting de Podem, el líder del PP, Pablo Casado, s’hi va referir per insistir en el fet que la formació lila i el PSOE “són el mateix” i que, per tant, no calia que Iglesias tornés a l’escena política. “Iglesias és el complement que necessita Sánchez, al costat dels independentistes i els batasunos d’Otegi, per seguir governant”, va dir.

En un altre acte polític, el president del govern espanyol va demanar el vot massiu pels socialistes per no haver de dependre d’altres partits per formar govern. “¿Us podeu imaginar com podem canviar Espanya i fer-la més inclusiva si tenim molt més que 84 diputats?”, va preguntar als assistents. “No hi haurà cap cordó sanitari que aturi la voluntat del país”, va assegurar. Tot i que les enquestes situen el PSOE com la força més votada el 28-A, sembla improbable que un sol partit aconsegueixi la majoria absoluta.

Els republicans, claus a Madrid

ERC aspira a tornar a ser un dels partits que el PSOE necessiti per confirmar majories al Congrés després de les eleccions de l’abril. El diputat d’ERC al Congrés i número 2 de la llista per Barcelona a les eleccions espanyoles, Gabriel Rufián, va recordar que els republicans “han posat i han tret governs aquesta legislatura a Madrid”, en al·lusió a la moció de censura, i va assegurar que si cal ho tornaran a fer “en defensa dels drets civils nacionals i socials del poble de Catalunya”.

stats