Política 30/05/2014

"Hem derrotat els cínics i arrogants": el balanç electoral de Pablo Iglesias en 10 idees

Pablo Iglesias, sobre PP i PSOE: "El xollo se'ls s'està acabant". Sobre els aldarulls a Barcelona: "El problema no és que cremin contenidors, sinó que la gent busca menjar als contenidors"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, amb la resta d'eurodiputats de la formació / EFE

MadridCinc dies després de convertir-se en la gran sorpresa de les europees de diumenge, Podem ha fet una roda de premsa al Círculo de Bellas Artes de Madrid, on ha aclarit qui anirà a Brussel·les i també els pròxims passos de la formació. El líder de la formació, el professor i tertulià Pablo Iglesias, ha descartat, per ara, futures aliances i ha assenyalat que el partit entra ara en una segona etapa, de "construcció de majories respectant una àmplia deliberació" de tota la gent que integra el projecte, que s'acabarà a la "tardor". Llavors se sabrà en quina direcció va el partit i si convergeix amb altres formacions d'esquerres per presentar-se plegats a les municipals, tal com s'ha especulat aquesta setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias també ha anunciat que el tercer eurodiputat de Podem, l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, cedirà el seu escó a la sisena de la llista, l'asturiana Teresa González.

Recollim a continuació 10 de les principals idees que ha transmès Pablo Iglesias durant la roda de premsa.

1. Futures aliances: "No hi ha dreceres. Hem dit que l'eix fonamental per entendre la situació política al país no és dreta i esquerra, sinó la separació de la ciutadania de l'oligarquia".

2. Subvencions: "No rebrem els 1,2 milions de subvencions perquè nosaltres no vam demanar crèdits a cap banc, no volíem demanar favors a ningú. Només aspirem a recuperar els poc més de 100.000 euros que vam rebre de la gent per a la campanya".

3. Programa: "A Europa ens integrarem al grup que donarà suport a Alexis Tsipras. Va ser la primera persona amb qui vaig parlar després de saber els resultats electorals. Estem convençuts que amb altres europeus del sud alçarem la veu per dir que no volem ser una colònia d'Alemanya ni de la 'troica'".

4. Implicacions polítiques: "Hem derrotat els cínics i els arrogants [...]. S'esgota un cicle, el dels partits que han ocupat el poder els últims 35 anys. El resultat dels partits de la 'casta' no ha arribat al 50%".

5. Crítiques del PP i el PSOE: "A propòsit dels nervis i atacs de què hem sigut objecte, no només revelen que alguns tenen una noció molt pobra de democràcia, sinó també que el canvi polític és possible [...]. El xollo se'ls s'està acabant. I s'ha demostrat amb un nerviosisme que frega la paranoia i la desesperació en les declaracions dels últims dies".

6. Crítiques de Felipe González: "Sobre el conseller delegat de Gas Natural: com a espanyol em fa pena que una figura de primer ordre hagi quedat reduïda a una caricatura. Serà un honor per a mi discutir amb Felipe González tots aquests temes".

7. Futur: "Nosaltres no vam néixer per ser una força testimonial. Vam néixer per canviar el país i provarem de ser, juntament amb altres, la palanca del canvi".

8. Vincles amb Veneçuela: "Som d'aquest país i no hi ha un model de cap altre país que pugui aplicar-se. No vindrà cap altra persona a ensenyar-nos-en [...]. A l'Amèrica Llatina s'han dut a terme polítiques redistributives amb èxit reconegudes per organismes internacionals".

9. Possible candidatura de Pablo Iglesias a les generals: "Ara toca fer un bon treball a Europa. I en el moment que toqui pensar i parlar de les eleccions ja ho farem. Els asseguro que aquestes decisions no són personals sinó avalades per la participació de la gent. No toca en aquest moment parlar d'aquesta qüestió".

10. Conflicte a Can Vies: "El nostre país viu en aquests moments una situació de drama social i la violència més dura és contra els més dèbils. Les imatges de Barcelona no poden agradar a ningú, ja que revelen una tensió i fractura social. Però el problema no és que cremin contenidors, sinó que la gent busca menjar als contenidors".

stats