Política 23/02/2015

Podem no descarta confluir amb altres forces a les autonòmiques

L'eurodiputada Tania Sánchez recorda que l'assemblea ciutadana va decidir presentar-se amb la seva marca, però que cada comunitat pot decidir canviar-ho mitjançant un referèndum

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L'eurodiputada i secretària de Rescat Ciutadà de Podem, Tania Sánchez, durant la roda de premsa després de l'executiva del partit al Círculo de Bellas Artes. ARA

MadridPodem ja escalfa motors per a una altra tanda de primàries. Després d'haver escollit els secretaris generals municipals per cap d'any i els autonòmics fa poc més d'una setmana, al març arribarà el torn de configurar les llistes per a les autonòmiques. La formació liderada per Pablo Iglesias va decidir en l'assemblea ciutadana de la tardor presentar-se en aquests comicis sota l'empara de la seva marca, i aquest dilluns ho ha reiterat l'eurodiputada i secretària de rescat ciutadà de Podem, Tania González, durant la roda de premsa posterior a l'executiva del partit. Tot i això, l'eurodiputada no ha tancat la porta a confluir amb altres forces si els membres del partit a la comunitat així ho decideixen en referèndum. Preguntada i repreguntada fins a sis vegades sobre aquest tema, González s'ha limitat a assenyalar els estatuts i no ha volgut puntualitzar si es va parlar concretament sobre aquest tema durant la primera reunió del consell ciutadà d'aquest 2015, dissabte passat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Crec que a Podem moltes coses són difícils de creure, i costa de creure que la gent és la que pren les decisions", ha respost l'eurodiputada sobre si la cúpula del partit va plantejar sumar forces amb la candidatura d'unitat popular presentada per Tania Sánchez, fins fa poques setmanes candidata d'Esquerra Unida a la Comunitat de Madrid i parella sentimental de Pablo Iglesias.

Si finalment fos així, el referèndum s'hauria de fer a contrarellotge perquè l'1 de març ja començarà el procés per a la concessió d'avals, i la votació de les candidatures es farà del 25 al 29 del mes vinent. Està previst que el 31 de març es proclamin els resultats.

El contradebat de política general

Mentrestant, l'equip de Podem seguirà atentament aquests pròxims dies el debat de política general al Congrés perquè el dimecres a les 19 h Pablo Iglesias intervingui des del teatre del Círculo de Bellas Artes. És el mecanisme que han trobat per tenir veu en un moment de profund desencaix entre la representació a l'hemicicle i el que diuen les enquestes. González ha explicat que tots els secretaris generals autonòmics acompanyaran Iglesias en aquest acte, que, segons el partit, "serà una oportunitat de poder expressar les coses d'una altra manera".

Podem dóna per tancat l'anomenat cas Monedero

González ha tornat a fer pinya a l'entorn dels 425.000 euros que va cobrar el número tres del partit, Juan Carlos Monedero, del Banco del Alba, l'entitat financera de l'aliança de països llatinoamericans encapçalada per Veneçuela. L'eurodiputada ha volgut donar per tancat el tema i considera que totes les explicacions ja les va donar divendres passat Monedero en una multitudinària roda de premsa. Ha insistit que el partit té "total confiança" en el secretari de programes i procés constituent, que seguirà amb aquesta responsabilitat tot i la notícia que volia fer un pas enrere de la vida pública. "Les explicacions serveixen per aclarir les coses i ell té una responsabilitat i el necessitem per a això", ha dit González.

En aquest sentit, ha avançat que "aquesta setmana o la que ve" publicaran totes les declaracions de béns dels membres del consell ciutadà a Podem.

Suport a Grècia

Podem ha reiterat el seu suport al nou govern a Grècia i considera que "davant dels que plantejaven que Syriza suposaria el caos, el que ha passat aquests dies no fa més que confirmar que això no és així sinó que es tracta d'un govern que busca l'estabilitat, que ha sabut sortir d'un acord difícil de la forma més satisfactòria possible". Preguntada sobre la pressió que hauria fet el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, en la reunió de l'Eurogrup –segons l'agència Bloomberg–, ha respost que al seu partit fets com aquest no el sorprenen.

stats