Política 15/01/2015

Podem celebra l'avançament electoral i rebutja la declaració unilateral d'independència

Ubasart aposta per incloure el dret a decidir en el programa electoral

Europa Press
2 min
Gemma Ubasart

BarcelonaLa responsable de la Secretaria de Plurinacionalitat de Podem i candidata a liderar el partit a Catalunya, Gemma Ubasart, ha celebrat l'avançament electoral i alhora ha rebutjat una possible declaració unilateral d'independència des del Parlament. "Celebrem la convocatòria d'aquestes eleccions perquè fa molt de temps que aquest Govern, amb tants casos de corrupció darrere, està esgotat i era important tornar la paraula de la gent", ha assegurat Ubasart en declaracions a Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La dirigent de Podem –és membre de l'executiva estatal– considera que les eleccions s'haurien d'haver convocat immediatament perquè els catalans "no haguessin d'esperar nou mesos per poder decidir sobre el model econòmic, social i territorial en què volen viure".

Segons la seva opinió, la decisió del president de la Generalitat, Artur Mas, de convocar les eleccions el 27 de setembre "respon en part a la por de les elits catalanes als resultats que podria obtenir Podem si es convoquessin avui mateix les eleccions, per a març ".

Sobre la possibilitat que es declari des del Parlament de forma unilateral la independència de Catalunya en el cas que CiU i ERC aconseguissin un suport majoritari en els comicis, Ubasart ha confirmat que Podem "no estaria d'acord amb què uns parlamentaris decidissin sobre l'encaix territorial que ha de tenir Catalunya".

Sobre dret a decidir, Ubasart ha defensat la necessitat d'incloure aquesta qüestió en el programa que porti Podem a les autonòmiques: "Quan parlem de dret a decidir diem que el que serà necessari per a aquesta i altres qüestions fonamentals és l'obertura d'un procés constituent: obrir el cadenat del 78, on totes les qüestions puguin ser discutides ".

Una "excel·lent notícia" per a Bertomeu

El líder de Podem a Barcelona, Marc Bertomeu, ha qualificat avui d'"excel·lent" notícia l'avançament electoral a Catalunya per poder "expulsar" a CiU del Govern, i ha criticat que el president Artur Mas utilitzi el procés sobiranista per obtenir "rèdits electorals" i continuar amb les retallades. En declaracions a Efe, Bertomeu ha lamentat encara que les eleccions autonòmiques no se celebrin "immediatament" davant una CiU "esgotada", i ha pronosticat que 2015 serà l'any del "canvi" a Catalunya a nivell territorial, econòmic i social.

"Un dels nostres objectius és expulsar CiU del Govern, perquè els catalans estan cansats de les retallades, dels desnonaments", ha dit el líder de la formació de Pablo Iglesias a Barcelona. El secretari general de Podem a Barcelona no ha volgut entrar a valorar el pacte entre CiU i ERC, però ha deplorat que Mas aconsegueixi prolongar el seu mandat altres vuit mesos: "és una mala notícia", ha sentenciat.

stats