Política 13/02/2015

Podem iniciarà al març les primàries per elegir els seus candidats a les autonòmiques

El secretari d'organització del partit, Sergio Pascual, espera que el procés sigui una "festa de la participació"

Europa Press
3 min
La cúpula de Podem: Pablo Iglesias, Luis Alegre, Carolina Bescansa, Íñigo Errejón, Juan Carlos Monedero i Tania González.EFE

MadridEl secretari d'organització de Podem, Sergio Pascual, ha anunciat aquest divendres que les primàries per elegir els candidats a les eleccions autonòmiques que se celebraran el maig d'enguany començaran "amb total seguretat" a partir del mes de març.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat Pascual en declaracions als mitjans, el consell ciutadà serà l'encarregat de fixar, a la reunió que farà a finals de febrer, el calendari per portar a terme aquests processos: "Esperem que novament sigui una festa de participació ciutadana, com totes les que hem posat en marxa".

La pròxima reunió del consell ciutadà servirà també per constituir completament aquest òrgan, ja que hi participaran com a membres nats els nous secretaris generals de Podem en les comunitats autònomes, que es donaran a conèixer aquest cap de setmana, després de la votació que va començar dilluns i que finalitza aquest divendres a mitjanit.

Pascual no ha volgut oferir dades provisionals de participació perquè, segons ha explicat, les xifres són "dispars en funció de la Comunitat" i perquè volen que la ciutadania segueixi votant fins que finalitzi el termini i no es confiïn que ja està tot fet, si la xifra és elevada.

Amb la constitució dels òrgans de direcció autonòmics, Podem culmina aquest cap de setmana el procés que va començar l'estiu de l'any passat per dotar-se d'una estructura de partit, primer a nivell estatal, i a continuació a nivell municipal.

"Hi ha més de 150.000 persones que activament han participat en els processos democràtics que s'han obert en el marc dels processos constituents", ha destacat.

Els resultats d'aquest últim procés, dels quals sortiran els 'barons' de Podem en les autonomies, així com els seus equips directius —que seran els encarregats d'afrontar després el procés de primàries per als comicis de maig—, es donaran a conèixer, segons ha assegurat Pascual, "a última hora de dissabte o a primera hora de diumenge", ja que després de tancar-se la votació les dades han de ser processades per diversos sistemes de verificació tècnica.

"No s'ha violat el protocol de neutralitat"

Preguntat per les crítiques a la falta de neutralitat per part de la direcció estatal que han manifestat algunes de les candidatures que competeixen en aquest procés, i que s'han plasmat en iniciatives com l'anomenada 'Jo també sóc Podem', Pascual ha defensat que "no s'ha violat el protocol de neutralitat" perquè aquest no impedeix als membres del partit manifestar les seves preferències en el marc de la seva llibertat personal.

"A Podem els que són neutrals són els òrgans. Els cercles no poden pronunciar-se incentivant el vot a un company i l'estructura organitzativa de Podem no es pot utilitzar per fomentar una candidatura, però els membres som lliures de poder expressar les nostres opinions en el marc de la nostra llibertat personal", ha argumentat.

Sobre la demanda presentada pel doctor en ciència política Enric Martínez-Herrera als jutjats de Barcelona contra Podem, per haver invalidat la candidatura per optar a la secretaria general a Catalunya, Pascual ha explicat que aquesta decisió, adoptada per la comissió de garanties democràtiques, no té res a veure amb lectures polítiques, sinó que incomplia el codi ètic del partit, que "no permet cap mena de comportament xenòfob, homòfob, o que comporti algun tipus d'agressió verbal o amenaces".

"En el cas de Barcelona s'havien donat aquest tipus de pràctiques per part de la persona la candidatura de la qual ha estat retirada. Per tant, no té res a veure amb cap lectura política que es vulgui fer de l'assumpte. Hi ha hagut denúncies molt específiques i documentades sobre aquest tipus d'amenaces i pràctiques xenòfobes per part de la persona retirada i es va actuar per part del comitè de garanties", ha defensat.

stats