Política 28/10/2015

Podem es desmarca de PP, PSOE i C's: la millor defensa de la unitat d'Espanya passa pel dret a decidir

Pablo Iglesias retreu a Rajoy que no l'hagi consultat sobre Catalunya i eludeix posar data a un referèndum després que CSQP marqui el 2016 com a límit

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La cúpula de Podem ha presidit la presentació de l'equip de campanya de cara el 20-D, integrat per majoritàriament joves. EFE

MadridVa haver-hi un temps en què la defensa del dret a decidir va caure del discurs de Podem. Una de les reivindicacions amb què havien nascut es va dissoldre. La campanya de les catalanes, però, va acabar capgirant aquest discurs. Després d'una sèrie de sortides de to i haver d'acabar demanant disculpes, Pablo Iglesias es va reivindicar com a garant d'un referèndum per a Catalunya. Va ratificar el seu compromís dissabte passat, comprometent-se a pressionar per garantir que la Constitució blindi el dret a decidir. Amb aquest pas, l'equip de Pablo Iglesias està decidir a convertir la defensa d'un referèndum a Catalunya en una de les seves insígnies de cara a la precampanya del 20-D, malgrat que els sondejos els indiquin que això els pot fer perdre vots en alguns territoris de l'Estat. Un referèndum que el partit contraposa al discurs de les "forces immobilistes de l'Estat": PP, PSOE i Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias ha retret aquest dimecres al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que no l'hagi inclòs en la roda de converses que va iniciar dimarts amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, arran de la declaració rupturista de Junts pel Sí i la CUP. "La democràcia consisteix en el fet que el diàleg té sentit establir-lo no tant amb el que pensa igual, sinó amb el que pensa diferent. Estic convençut, Mariano, que si ho penses estaràs d'acord amb mi", ha replicat el secretari general de Podem durant la presentació de l'equip de campanya de cara al 20-D a Madrid. Poques hores abans i en una entrevista a la SER, Rajoy havia argumentat que no ha parlat amb Iglesias perquè defensa "el dret a l'autodeterminació".

I és que, per a Podem, la millor defensa de la unitat d'Espanya passa pel dret a decidir. "Lliçons d'unitat d'Espanya no ens les donarà Mariano Rajoy –ha dit Iglesias–. Nosaltres som la millor garantia de la unitat d'Espanya, en entendre el conflicte territorial". El líder de Podem, però, evita de moment mullar-se sobre una possible data per a un referèndum. Catalunya Sí que es Pot (CSQP) ha presentat aquest dimecres la seva alternativa a la declaració de ruptura de les forces sobiranistes, en què proposa un referèndum 'sine die' per al 2016. Preguntat específicament sobre el tema, la seva resposta, com de costum, ha estat donar allargs.

El número dos del partit i cap de campanya, Íñigo Errejón, també ha admès que les seves cinc propostes de reforma constitucional –celebració d'un referèndum vinculant, reforma de la llei electoral, independència dels jutges, dels drets socials i de la lluita contra la corrupció– no seran una "línia vermella" de cara a negociacions després del 20-D i que podrien acabar caient si no obtenen suports.

"L'original" enfront de la "còpia"

¿Com ha canviat la irrupció de Podem el panorama polític espanyol? Per a Pablo Iglesias, ho ha transformat tot. El discurs, la forma de vestir, els programes, la forma de participació... Una transformació, un model de canvi, que Podem vol reivindicar durant la campanya electoral fins al 20-D, així com també l'esperit del 15-M. "Crec que els ciutadans sabran distingir el pròxim 20-D entre l'original, el que entén que la política no és màrqueting sinó compromís, i els que tracten de copiar la superfície", ha assenyalat Iglesias durant la presentació de l'equip de campanya. "A Espanya la política ja ha canviat. Ara és l'hora que canviï també el govern", ha afegit Íñigo Errejón, número dos del partit i cap de campanya.

Podem vol sorprendre en campanya amb actes més petits i més propers i amb formats que no donarà a conèixer fins a l'últim moment perquè la resta de formacions no els "copiïn".

stats