Balears 22/01/2015

Un dels tècnics que avalaren la ubicació de Son Espases acabà fent feina per a l'hospital

Signà l'any 2003 l'informe que considerava el solar com el millor emplaçament i el 2009 assessorà la concessionària sobre el manteniment

Q. Torres
2 min
Santiago Pérez a la comissió d'investigació. / ISAAC BUJ

PalmaUn dels tècnics que van avalar la ubicació del nou hospital a Son Espases ha reconegut aquest dijous a la comissió d'investigació parlamentària que va fer feina posteriorment per a la concessionària de l'hospital. El tècnic en qüestió és Santiago Pérez, subdirector d'Obres i Serveis Generals de l'IB-Salut l'any 2003, quan va signar juntament amb dos tècnics del seu departament l'informe en què es considera que Son Espases és la ubicació més adequada per a la nova infraestructura sanitària de les quatre propostes de solar plantejades per l'Ajuntament. Aquest document és el que acaba servint per situar l'hospital en aquest emplaçament.

Pérez ha admès al Parlament que anys més tard de signar aquest escrit, entre el 2009 i el 2010, va acabar fent "algun" informe com a "enginyer independent" per a la concessionària de l'hospital. Concretament ha explicat que la concessionària el va anar a cercar perquè els ajudàs a organitzar el manteniment de l'hospital quan aquest obrís. El tècnic ha assegurat que la seva experiència en aquest camp l'avala i que va demanar a l'IB-Salut si incorria en alguna incompatibilitat i no li posaren emperons. La diputada de MÉS, Fina Santiago, ha insistit a Pérez perquè contestàs quan, inicialment, aquest ha mostrat dubtes sobre si les preguntes afectaven la seva privacitat i la diputada l'ha advertit que l'objectiu de la comissió és "destapar el possible entramat de favors al voltant de Son Espases".

En la compareixença també ha deixat clar que dues de les quatre propostes de solar plantejades per Cort no es consideraren "recomanables" perquè eren zones muntanyoses, Son Puigdorfila i la Base General Asensio, i respecte de les que quedaven, entre Son Espases i Son Sardina, ha recordat que aquest darrer emplaçament estava molt parcel·lat. El tècnic ha apuntat que ells no seleccionaren els terrenys, sinó que només proposaren quina ubicació els semblava més adequada seguint els criteris que els havien plantejat i amb la informació de què disposaven, que eren plànols de les terres facilitats per Cort, visites als solars i l'informe de dos arquitectes de prestigi externs. També ha reconegut que en el document que signà es recomanava que es fessin estudis més exhaustius.

Pérez també ha admès que va firmar un altre informe en un altre moment del procés, quan el juny del 2006 l'assessoria externa Global PM fa un estudi en què considera que la millor oferta per adjudicar-se el concurs és la de OHL. Aleshores li demanaren que valoràs si en aquest estudi els criteris s'ajustaven al concurs i ell va informar que sí. La mesa d'adjudicació no va fer cas d'aquests informes perquè després en va demanar uns altres al Col·legi d'Enginyers i al Col·legi d'Economistes que s'inclinaren per l'altra oferta, la de Dragados, que és la que va acabar guanyant. El tècnic ha afirmat que la mesa mai no li va demanar explicacions per aquest document i això ha servit al socialista Antoni Diéguez per assegurar que la mesa mai no els va tenir en compte perquè, segons ell, es va predeterminar que el guanyador havia de ser Dragados.

stats