Tensió entre Vox i els nacionalistes flamencs de la N-VA pel grup de l'Eurocambra

Els espanyols amenacen amb portar una foto del duc d'Alba a la solapa si la N-VA porta un llaç groc

La petició de Vox d'entrar al grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (CRE) ha provocat tensió en el si d'aquest grup parlamentari de l'Eurocambra. El partit espanyol d'ultradreta va oficialtizar ahir la sol·licitud per entrar en aquest grup, en el qual també hi ha els 'tories' britànics, la ultradreta polonesa i –i d'aquí ve la polèmica– els nacionalistes flamencs de la N-VA, que donen suport a l'independentisme i als polítics exiliats. En el seu comunicat, Vox destaca que el grup "'s'ha compromès amb el respecte a la sobirania nacional, la integritat i l'ordre constitucional de tots els estats membres", i així ho confirmen fonts d'aquest grup parlamentari citant la declaració de Praga, que fixa els seus principis. Tot i això, la N-VA fa temps que forma part del grup i dona suport al moviment independentista català, fins al punt que ha organitzat conferències amb Carles Puigdemont a l'Eurocambra (encara que després fossin vetades). Un cop els integrants del grup votin dimecres si s'accepta o no l'entrada de Vox, els nacionalistes flamencs estudiaran què faran, tal com expliquen fonts del partit flamenc a l'ARA, que reconeixen que es fa difícil imaginar els dos partits al mateix grup. 

Vox opta pel grup dels ultres polonesos i els nacionalistes flamencs a l'Eurocambra

La tensió es fa notar perquè el comunicat amb què Vox va anunciar la seva tria feia un èmfasi especial en la integritat i l'ordre constitucional d'Espanya, i fins i tot ressaltava que tots els partits integrants del CRE estan compromesos amb "no participar ni promoure, sota l'empara del grup, activitats que qüestionen la política interior, la Constitució o la integritat sobirana d'un altre estat membre". Tot i que no ho ha fet "sota l'empara del grup parlamentari", la N-VA ha participat en manifestacions i actes diversos amb els independentistes catalans i els hi han donat suport i col·laboració a Bèlgica. De fet, un dels seus eurodiputats fins ara, Mark Demesmaeker, era aquest dijous mateix darrere la pancarta que els exiliats mostraven davant la Comissió Europea en protesta per la fi del judici al Procés. 

"La N-VA no s'ha compromès a res", diuen fonts d'aquest partit en referència a l'afirmació del comunicat de Vox, però des del CRE avalen les paraules del comunicat. Val a dir, però, que la integritat i la sobirania dels estats membres és només un breu punt de la declaració de Praga, en què es fa referència a rebutjar el federalisme europeu i no a la impossibilitat de defensar postulats independentistes, que, als ulls de Vox, suposen trencar la integritat espanyola. De fet, aquest divendres el portaveu al Congrés de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha assegurat en una entrevista a la SER que "mai" en presència dels eurodiputats de Vox es "parlarà malament d'Espanya ni es mentirà sobre Catalunya". "Si a algú se li acudeix aparèixer amb un llaç groc, nosaltres apareixerem amb una fotografia del duc d'Alba a la solapa", ha advertit. El mateix Demesmaeker acostuma a portar un llaç groc a la solapa. 

L'Espanya de Vox que tornarà a salvar Europa d'una invasió de burques (i llaços grocs)

De fet, quan Vox va celebrar una conferència a l'Eurocambra convidat per un dels partits del CRE, els polonesos de Llei i Justícia, Demesmaeker s'hi va presentar al costat de diversos eurodiputats catalans independentistes i fins i tot s'hi va enfrontar. En la mateixa entrevista a la SER recollida per Europa Press, però, el portaveu de Vox ha assumit que no és possible escollir tots els companys al Parlament Europeu i ha recordat que Ciutadans va compartir grup amb el PDECat. Sobre els polonesos de Llei i Justícia –el govern dels quals té un expedient obert per Brussel·les per reformes que considera que poden posar en perill l'estat de dret–, Espinosa de los Monteros ha defensat que "Polònia és un país modèlic en molts sentits". 

Més continguts de