Política 25/07/2018

Albiol impulsarà una campanya per exigir la retirada de les estelades de l'espai públic

Apunta a Dolors Montserrat com a secretària general del PP i a Alejandro Fernández com a possible successor seu al Parlament

Ara
2 min
La complicitat abominable

BarcelonaEl president del PP català, Xavier García Albiol, ha anunciat aquest dimecres a Catalunya Ràdio que el seu partit impulsarà una campanya per exigir la retirada de les estelades dels espais públics, d'acord amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) feta pública ahir, que prohibia a l'Ajuntament de Sant Cugat col·locar una bandera independentista en una plaça del poble.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'entrevista, Albiol ha assegurat que el PP actuarà "de manera decidida i valenta", denunciarà "l'ocupació partidista dels edificis públics" i exigirà "neutralitat" a les institucions catalanes. "A partir d'ara, a aquells ajuntaments que utilitzen de manera partidista l'espai públic a favor de les proclames separatistes se'ls ha acabat el xollo", ha conclòs el popular.

En el mateix sentit, Albiol ha tornat a dir –com va fer dilluns, quan va assegurar que l'atropellament de les creus a la plaça Major de Vic era una acció "comprensible" tot i no compartir-la– que "és infumable" col·locar creus grogues en espais públics. Per al líder del PP, aquests símbols són "violència –simbòlica– respecte a la resta de ciutadans no independentistes".

D'altra banda, Albiol ha deixat anar a Catalunya Ràdio dues propostes per al futur del PP: Dolors Montserrat com a possible secretària general del partit en l'àmbit estatal i Alejandro Fernández com el seu successor al Parlament. El popular té clar que vol tornar a ser alcalde de Badalona i que, en cas que ho fos, deixaria immediatament la cambra catalana. Per al popular, la tria de Pablo Casado com a nou president del PP en substitució de Mariano Rajoy és un motiu per a l'optimisme: "Crec que estarà molt pendent de la situació a Catalunya".

Sobre la situació de Carles Puigdemont a Bèlgica, Albiol ha afirmat que "quan li caduqui el carnet d'identitat o el passaport haurà de tornar a Catalunya o estarà en una situació irregular i deambulant per Europa". "Hi ha països europeus que són estrictes amb la immigració", ha afegit. En el mateix sentit, ha criticat que l'expresident vulgui "convertir el PDECat en una marca blanca de la CUP" vehiculada amb la Crida Nacional per la República. "No ajuda a tornar la normalitat a Catalunya", ha sentenciat.

L'AMI defensa la utilització de l'espai públic per expressar idees

L’Associació de Municipis per la Independència ha rebutjat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i ha expressat en un comunicat el seu "ferm compromís" per la defensa dels drets i les llibertats públiques, refusant "qualsevol acte de censura que pretengui impedir o restringir la llibertat d'expressió com a valor superior de l'estat de dret". També considera que l'espai públic "és l’àmbit d’expressió del pluralisme, i de les diferents sensibilitats", i que aquest està "destinat al debat polític", expliquen al comunicat.

L'entitat creu que "els poders públics no han d’eliminar [les expressions] mitjançant la neutralització de l’espai", i defensa que l'estelada no pot ser "impedida o restringida" perquè no és un símbol "il·legal". El comunicat finalitza demanant als poders públics "la no ingerència en l'exercici dels drets dels ciutadans".

stats