Política 29/12/2014

Prenafeta i Alavedra van preguntar per què no tenien fets els llits i per l'absència de vi a la presó

Els dos ex alts càrrecs de CiU van protagonitzar l'anècdota durant la seva estada com a presos provisionals a Soto del Real

Europa Press
2 min

MadridLa Fiscalia ha demanat penes de presó de gairebé set anys per a dos ex alts càrrecs de CiU durant la presidència de Jordi Pujol: l'exsecretari de la Presidència Lluís Prenafeta i l'exconseller d'Economia Macià Alavedra. Tots dos van protagonitzar una curiosa anècdota durant la seva curta estada com a presos provisionals a la presó madrilenya de Soto del Real en preguntar per què no estaven fets els llits de la seva cel·la i per què no es bevia vi en els àpats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquests dos aspectes van ser motiu de sorpresa per a dos dels homes més pròxims al president Pujol quan van ser detinguts l'any 2009 per la seva vinculació amb la trama de corrupció Pretòria, segons informen a Europa Press fonts penitenciàries, que recorden el seu pas per Soto del Real.

En arribar al mòdul d'ingressos del centre penitenciari, els dos dirigents nacionalistes van passar els tràmits de rigor per a la seva identificació i se'ls van requisar els seus objectes personals. Es tracta d'un tràmit habitual en què els funcionaris de la presó lliuren als interns nouvinguts diferents efectes d'higiene i roba de llit.

Tot i això, quan van arribar a la seva cel·la, Alavedra i Prenafeta van advertir als funcionaris que els seus llits eren sense fer, segons les mateixes fonts. La reacció va cridar l'atenció dels treballadors de la presó que van haver d'explicar-los que són els presos els encarregats de fer-se els llits a la presó cada dia. En aquell moment, fa cinc anys, Alavedra i Prenafeta tenien 75 i 70 anys, respectivament.

Gairebé un mes

El procés d'adaptació dels dos exdirigents també es va deixar notar al menjador. Sempre segons les mateixes fonts, Alavedra i Prenafeta van arribar a preguntar per què no se servia vi en els àpats. L'alcohol està prohibit a les presons espanyoles des dels temps en què Enrique Múgica era ministre de Justícia (1988-1991) i la gestió de les presons depenia d'aquest departament i no d'Interior.

Alavedra i Prenafeta van ser detinguts un 27 d'octubre del 2009 per ordre del llavors jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, i tres dies després van ingressar a Soto del Real, on van estar en situació de presó provisional gairebé un mes, fins al 25 de novembre.

Després van ser traslladats a la presó catalana de Brians 2, un dels centres penitenciaris més moderns de Catalunya, ja que va ser inaugurat fa set anys a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat). Alavedra i Prenafeta van quedar en llibertat provisional dies després després d'abonar un milió d'euros de fiança cadascun.

stats