Política 19/04/2011

Presenten una nova ILP per convocar un referèndum d'autodeterminació oficial

Els impulsors creuen que pot prosperar després del suport d'un sector ampli de CiU a les consultes independentistes

Acn
2 min

BarcelonaEl grup promotor de les consultes sobre la independència que s'han celebrat a 554 municipis ha presentat una nova ILP perquè la cambra convoqui un referèndum d'autodeterminació oficial. El grup promotor, format per entitats socials i una bona part dels membres de Barcelona Decideix, argumenta que al març passat el Parlament va declarar una resolució que considerava el dret a l'autodeterminació com un dret "irrenunciable" del poble de Catalunya i que ara intenten una nova iniciativa que creuen que pot prosperar després del suport d'un sector ampli de CiU a les consultes independentistes. La nova iniciativa va entrar al registre del Parlament la setmana passada. El grup promotor, que està format per entitats i organitzacions socials i per una bona part de membre de la plataforma Barcelona Decideix, ja dissolta, va presentar al maig del 2009 la Iniciativa Legislativa Popular (IP) per la pregunta de la consulta sobre la independència i que s'ha utilitzat en 554 municipis. Ara, el grup ha presentat una nova ILP per convocar un referèndum d'autodeterminació oficial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els impulsors consideren que el procés de la consulta independentista no s'haurà finalitzat fins que no s'hagi convocat oficialment un referèndum des del Parlament i ara volen tornar a traslladar el debat a la cambra. El grup argumenta que al març passat el Parlament va declarar una resolució que considerava el dret a l'autodeterminació com un dret "irrenunciable" del poble de Catalunya i que ara intenten una nova iniciativa que creuen que pot prosperar després del suport d'un sector ampli de CiU a les consultes independentistes.

La nova iniciativa va entrar al registre del Parlament la setmana passada.

Si la iniciativa és admesa i aprovada pel Parlament, el Govern podria escollir la data del referèndum en aquesta legislatura.

L'última Iniciativa Legislativa Popular (IP) per convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya va ser rebutjada pel Parlament el juliol del 2010. La iniciativa l'havia presentat Coordinadora Nacional per a la Consulta sobre la Independència i la Mesa del Parlament la va rebutjar perquè era contrària a l'Estatut.

Barcelona Decideix es dissol

La plataforma Barcelona Decideix, que va organitzar la consulta del 10 d'abril a la ciutat de Barcelona, ha aprovat el seu procés de dissolució.

L'executiva de l'organització ha nomenat una comissió liquidadora, amb la missió expressa de tancar l'entitat i els processos pendents, inclosos tots aquells procediments administratius i judicials que encara no estan resolts. Ni la comissió liquidadora ni cap altre agent no podrà iniciar cap nova acció o projecte sota l'empara del nom, el logotip o la marca de Barcelona Decideix, que continuaran protegits.

D'altra banda, just abans de la seva dissolució, la plataforma ha acordat per unanimitat donar suport a la nova ILP.

stats