RENOVACIÓ DE L'ALT TRIBUNAL
Política 29/06/2012

Pressió catalana per tenir un lloc al Constitucional

Joan Rusiñol
3 min
El portaveu de CiU a Madrid, Duran i Lleida, conversant ahir amb la vicepresidenta espanyola. EFE

MADRIDSi no hi ha cap canvi d'última hora, el PP i el PSOE escenificaran avui l'acord per renovar les quatre vacants al Tribunal Constitucional que depenen del Congrés i registraran la proposta. Ho va confirmar la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha conduït les negociacions amb la número 2 dels socialistes, Elena Valenciano. Tot i que, un cop més, els àrbitres de la partida queden només en mans dels dos grans partits estatals, Catalunya colla per tenir-hi veu. El PSC i CiU han pressionat perquè un dels seients sigui finalment per a un dels dos candidats que va triar el Parlament: Encarna Roca i Antoni Rovira.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes catalans mantenien ahir la seva "confiança" que la direcció federal del carrer Ferraz de Madrid acabés accedint a la demanada catalana. Alfredo Pérez Rubalcaba, que presumeix de tenir una relació "excel·lent" amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, sap que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero ja va girar l'esquena a l'executiu de José Montilla quan es van renovar els magistrats que escull el Senat, a finals del 2010. En aquell moment, l'acord amb el PP per desbloquejar la situació va deixar fora els dos noms que havia proposat la cambra catalana. Teòricament, el president del govern espanyol es va comprometre després a incorporar, al tràmit del Congrés, el president del Consell de Garanties Estatutàries, Eliseo Aja, al Constitucional. L'acord, però, va quedar en no res.

Duran vol "sentit d'estat"

Amb aquest escenari de fons, els partits catalans no afluixen, conscients que el nou tribunal haurà de deliberar sobre lleis que formen part de la columna vertebral del país, com la d'educació, recorreguda pel PP. Un cop culminada la renovació, el Constitucional serà més conservador que el d'ara i, d'entrada, més hostil cap als interessos catalans. Entre els magistrats que ara marxen de la institució -amb el mandat caducat des del novembre del 2010- hi ha Eugeni Gay, que es va oposar a la sentència de l'Estatut; la també progressista Elisa Pérez Vera, que va ser una de les ponents del text estatutari català però que va acabar renunciant-hi per la incapacitat d'arribar al consens, i el conservador Javier Delgado. L'altra plaça és la de l'ultraconservador Roberto García-Calvo, que va morir el 2008.

El secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, va admetre a l'ARA que "és complicat quadrar el sudoku" però es va mostrar optimista. El seu partit afirma que tant Roca, catedràtica de dret civil, com Rovira, catedràtic de dret constitucional, són persones de reconegut prestigi que poden formar part de l'alt tribunal espanyol.

El líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, també va posar l'accent en la necessitat de perfils tècnicament sòlids: "[El PP i el PSOE] no han entès absolutament res. Al Constitucional no hi ha d'haver majories polítiques, sinó persones competents que siguin representatives d'un estat que jutja els conflictes, entre d'altres, de les comunitats autònomes". El polític democristià, pessimista amb la receptivitat dels dos grans partits estatals, va alertar de la creixent desconfiança de molts catalans cap a les "institucions espanyoles" i, per això, va demanar a PP i PSOE "sentit d'estat" per incloure un magistrat català. Els va recordar que Catalunya és "la principal clienta" del TC.

Rajoy i Rubalcaba decideixen

L'última paraula de l'acord la tindran el president espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general dels socialistes. Ells dos es van emplaçar, a les reunions que han mantingut a la Moncloa, a tenir pactats els noms abans que acabés el mes de juny, seguint el termini que va marcar el president del Congrés i un cop passades les eleccions andaluses.

Això els ha permès dues coses. D'entrada, oficialitzar avui una imatge de consens polític i d'estabilitat institucional mentre Espanya està a l'ull de l'huracà al Consell Europeu que es fa a Brussel·les. A més, aquest calendari ha afavorit que el TC actual hagi aprovat la polèmica legalització de Sortu, que de ben segur hauria estat més complicada amb la futura majoria, molt més inclinada a la dreta. Entre els noms que es registraran avui, tot apunta que no hi haurà el conservador Enrique López, l'escull per posar fil a l'agulla a la renovació a l'anterior legislatura. Això no vol dir, però, que no hi pugui entrar més endavant. També s'ha pactat el nou Tribunal de Comptes, la Junta Electoral Central i el Defensor del Poble, fins ara un ariet contra Catalunya.

stats