Política 17/11/2020

ERC demana reunions bilaterals Generalitat - govern espanyol per negociar els pressupostos

Presenta 320 esmenes amb inversions per al territori a canvi de retallar en Defensa, Interior i la casa reial

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, aquest dimarts en roda de premsa.

MadridERC ha registrat ja fins a 320 esmenes parcials als pressupostos generals de l'Estat per al 2021. Després de permetre la tramitació dels comptes, ara comença una àrdua negociació amb el ministeri d'Hisenda que els republicans a priori volen que es faci amb "discreció". Ara bé, descartada de moment una nova reunió de la taula de diàleg i en plena precampanya electoral a Catalunya pel 14-F, podria haver-hi molt aviat una foto entre el president substitut, Pere Aragonès, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha demanat que tant aquestes reivindicacions com la que fa dies que reclama Aragonès –com a vicepresident i conseller d'Economia– de la creació d'un fons per a autònoms i restauradors es vehiculin a través de "reunions bilaterals" entre el govern espanyol i el govern català. "Estic convençut que el lehendakari Urkullu ha participat en les negociacions entre governs i considerem que hi ha d'haver una delegació per parlar de tot això", ha afirmat en roda de premsa des del Congrés en relació amb la negociació del PNB. Quan li han preguntat si seria una posada en escena similar a la taula de diàleg, Rufián s'ha limitat a respondre que el que demanen és "parlar i ja està".

Cinc són les grans esmenes "polítiques, de protesta" als pressupostos que ha defensat el portaveu d'ERC a canvi d'augmentar inversions al territori (tant a Catalunya, com al País Valencià i les Balears): rebaixar partides al Tribunal Constitucional per ser un "òrgan polititzat i alineat amb postulats conservadors", també al ministeri de Defensa, al ministeri de l'Interior –sobretot als set milions d'euros de fons reservats que consideren que serveixen per "espiar la dissidència política"–, al Tribunal de Comptes com un "òrgan més de repressió" i a la casa reial "per ser una institució corrupta". Pel que fa a les esmenes més econòmiques i "propositives", se centren en la pujada d'impostos. A tall d'exemple, que tributi el joc online –mesura que també demanava Podem–, pujar impostos a les rendes del capital i abaixar o eliminar l'IVA a productes d'higiene femenina i bolquers. Per a Catalunya en concret, ERC demana una "inversió real" en la xarxa de Rodalies i rebre el deute de l'Estat amb Catalunya per a beques, 18 milions d'euros.

En canvi, el portaveu d'ERC al Congrés ha desvinculat per complet la negociació dels pressupostos del delicte de sedició. "No està vinculada una cosa amb l'altra", ha assenyalat. Pel que fa a l'avançament del sí d'EH Bildu als pressupostos, que ha generat una tempesta política dins del PSOE així com a la dreta espanyola, Rufián ha defensat que estaven al corrent de l'anunci que va fer la setmana passada el líder del partit abertzale, Arnaldo Otegi, i ha negat les manifestacions de Ferraz, que assegura que no hi ha cap acord amb EH Bildu. "Si Otegi diu que les negociacions estan ben encaminades això en el meu poble vol dir estar a punt d'arribar a un acord", ha afirmat. A més, ha considerat una "anomalia democràtica" parlar d'EH Bildu com si fos ETA.

stats