Política 23/03/2016

Malestar al Govern pel paper de l'executiu espanyol en l'accident de Freginals

La Generalitat lamenta que el president espanyol no hagi ni trucat per donar el condol per les morts del sinistre

Sara González / Oriol March
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el primer ministre italià, Mateo Renzi

BarcelonaNi una trucada. Ni un missatge de condol. Cap gest. El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha obviat per complet l’accident d’autobús a Freginals, en el qual van morir 13 persones. La Moncloa considera que la presència del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i la de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, en el lloc del sinistre va ser suficient. El Govern, però, va lamentar ahir el que interpreta com un desaire que, més enllà de les tibantors polítiques, també es produeix quan a Catalunya li toca afrontar una tragèdia. Al memorial de greuges hi sumen que Rajoy tampoc liderés la rebuda del primer ministre italià, Matteo Renzi, dilluns a l’aeroport de Reus i que no hagi mostrat cap tipus d’interès per reunir-se amb Carles Puigdemont avui que coincidirà amb ell per primer cop des que és president de la Generalitat, en l’acte d’homenatge a les víctimes de l’accident aeri de Germanwings.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Neus Munté, va subratllar ahir que el president espanyol “no ha trucat” a Puigdemont després de l’accident mentre que sí que han fet arribar el seu condol el rei Felip VI; el líder del PSOE, Pedro Sánchez; el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, o el lehendakari, Iñigo Urkullu. De fet, la queixa principal és que des de Madrid no s’estiguin fent gestions per agilitzar la repatriació dels cadàvers, tenint en compte que les 13 víctimes mortals eren estrangeres.

Sense temps per rebre Renzi

“El condol s’ha donat als primers ministres dels països que tenien víctimes”, argumenten fonts de la Moncloa, que insisteixen que no volen polemitzar sobre aquesta qüestió. Amb tot, des del Govern consideren que Rajoy està actuant de manera maldestra. També en la rebuda de Renzi a l’aeroport de Reus. “Haurà de valorar fins a quin punt ha estat a l’altura”, va etzibar el conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva. Tot i que des de la Generalitat argumenten que Rajoy sabia almenys dues hores abans que el primer ministre italià es desplaçaria a Reus perquè l’ambaixada italiana va avisar l’espanyola, des de la Moncloa argumenten que “no hi havia temps material” perquè el president espanyol es desplacés. En tot cas, recorden, van preparar tot el dispositiu per rebre’l.

La fredor entre els dos presidents s’escenificarà avui mateix a la T2 de l’aeroport del Prat. Puigdemont i Rajoy no han parlat des que el president català va prendre possessió, el 10 de gener. Avui, però, tot i que coincidiran per primera vegada en un acte públic -l’homenatge a les víctimes de l’accident de Germanwings, en què van perdre la vida 149 persones-, tampoc està previst que es reuneixin. “No hi ha cap interès de dialogar amb el Govern, no han traslladat cap voluntat de reunir-se”, expliquen fonts de l’executiu català, que afegeixen que van saber a través del departament de protocol que Rajoy també seria a l’aeroport del Prat.

L’entorn del president espanyol argumenta, però, que actualment Rajoy està en funcions i no pot prendre la iniciativa de sol·licitar una reunió, tot i que no tindria cap problema a rebre Puigdemont si és la Generalitat qui ho demana. Insisteixen, en aquest sentit, que el més normal és que siguin els presidents autonòmics els que demanin a la Moncloa una reunió. Amb tot, el desglaç no es produeix malgrat que l’executiu català insisteix que vol tenir “com més aviat millor” un nou interlocutor a Madrid per negociar el full de ruta per la independència. Per ara, les tibantors es palpen en tots els àmbits institucionals.

stats