Política 08/06/2018

El govern de Sánchez s’espolsa la responsabilitat d’acostar els presos: “Depèn del jutge instructor”

La portaveu considera que la “integritat territorial” és el “principal problema” de l’Estat

Dani Sánchez Ugart / Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridPedro Sánchez ha reunit per primer cop el seu consell de ministres aquest divendres, en una reunió que ha servit per “incorporar feina a l’agenda”, segons ha explicat la portaveu de l’executiu, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior a la reunió, en el qual ha tornat a insistir en la majoria femenina en el consell. “El principal problema d’aquest país és el de la integritat territorial, i l’objectiu d’aquest govern és normalitzar el país”, ha considerat Celaá, que ha advocat per obrir el diàleg amb la “Constitució amb una mà”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com a exemple d’aquesta normalització, Celaá ha explicat que s’ha aixecat el control financer que feia que la Generalitat no pogués fer pagaments directament sense passar pel ministeri d’Hisenda, com a conseqüència de l’aplicació del 155. “Ens ha semblat que era una mesura de normalització, però això no significa que el govern d’Espanya no hagi d’estar informat de les despeses que ha de fer la Generalitat”, ha asseverat. Amb això, s’aixeca una de les intervencions econòmiques, però es manté la de les finances vinculada al FLA, i aprovada el 2015.

La portaveu també s’ha referit a la possibilitat d’acostament dels presos polític, i s’ho ha tret de sobre argumentant que “està en mans del jutge instrcuctor”, tot i que Institucions Penitenciàries, depenent del ministeri de l’Interior, té potestat en aquesta matèria.

Entre els primers acords, hi ha l’anunci del president espanyol de reunir-se amb tots els presidents autonòmics en les pròximes setmanes, i la petició de comparèixer al Congrés dels Diputats per explicar la formació de govern. El president de la Generalitat, Quim Torra, entrarà dins d’aquesta ronda de contactes, segons ha explicat la ministra. És a dir, tot i que la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va parlar en la seva presa de possessió de tenir una interlocució oberta “especialment” amb Catalunya, per la situació en què es troben les relacions, després de la primera reunió del gabinet Celaá s’ha esforçat per emmarcar-ho en el territori comú, i no ha aclarit si serà “el primer o l’últim”..

La també ministra d’Educació ha explicat en la seva introducció inicial els plans immediats de l’executiu, i ha assegurat que treballarà “per l’acord”, i ha dit que “per sobre de totes les ideologies legítimes està el servei públic a Espanya”. Celaá ha explicat que els ministres s’han “autoimposat” estar presents als consells de ministres europeus, en un moviment per posar l’accent en l’europeisme de l’executiu. La voluntat del govern espanyol és activar també les directives europees pendents de transposar.

Entre els acord a què ha arribat el consell hi ha els nomenaments, entre altres, del director de gabinet de la Presidència, Iván Redondo, el secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver. També hi ha hagut nomenaments de secretaris d’Estat al ministeri d’Igualtat i al d’Hisenda.

A l’inici de la reunió estava prevista la tradicional foto de família del gabinet, que ha quedat aigualida per la pluja, i no s’ha pogut fer a l’hora prevista, però sí que han pogut un cop s'ha acabat la primera reunió del gabinet. Una foto de família marcada per dos colors: elles, el vermell; ells, el blau fosc. Poc abans el president espanyol s'ha dirigit a tots ells, amb una carta (consulteu-la aquí) on els demana "voluntat de diàleg" amb totes les formacions al Congrés "sense exclusions", buscant "l'acord amb tots els grups parlamentaris".

No parla directament de Catalunya, com havien avançat ahir dijous fonts socialistes, però situa com un "repte extraordinari l'enfortiment de la cohesió social i territorial". "Hem de fer del consens, la negociació i el pacte un mecanismes essencial de funcionament", assenyala Sánchez als ministres, a qui els proposa que facin una relació de les prioritats dels seus ministeris.

Primera reunió del consell de ministres. EFE

Sánchez els escriu amb cautela. Promet fer una de les seves prioritats la resposta al Congrés, així com amb transparència. Però recorda que comencen a governar a més de la meitat de la legislació i que, per tant, tenen el mandat de treballar amb "urgència deguda i la prudència exigible". "Les dues consideracions ens obliguen a actuar prioritzant objectius de forma ambiciosa però realista", afegeix.

El govern de Pedro Sánchez oferirà la primera roda de premsa d'aquest executiu a les 14h, que protagonitzarà la nova portaveu, la també ministra d'Educació, Isabel Celáa. La podreu seguir en directe, aquí.

Pedro Sánchez i Josep Borrell durant la primera reunió del consell de ministres.
Carta de Pedro Sánchez al seu nou govern (PDF)
stats