Política 25/01/2017

Principi d'acord entre PP i PSOE per renovar el TC

Els populars escollirien dos dels nous magistrats, els socialistes un i l'altre el podria designar el PNB

Ara
2 min
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

MadridEl PP i el PSOE finalment s'haurien posat les piles per renovar el Tribunal Constitucional, caducat des de finals del 2016. Els dos partits han arribat a un principi d'acord per repartir-se el nomenament dels quatre càrrecs que s'han de canviar: tant la presidència de Francisco Pérez de los Cobos com tres magistrats més -un d'ells difunt-. La negociació avança al més alt nivell, entre Génova i la gestora socialista, mentre les diferents comunitats autònomes van presentant els seus candidats. La nominació s'ha posposat fins a dues vegades a l'espera d'un acord entre Ferraz i la direcció dels populars. El primer termini perquè les comunitats hi diguessin la seva vencia a mitjans de desembre, després es va allargar fins a mitjans de gener i ara la cambra alta l'ha posposat fins a l'11 de febrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

González Rivas i Encarna Roca es perfilen per dirigir el TC

Els populars han accedit finalment a deixar caure la proposta perquè el magistrat conservador Andrés Ollero -també exdiputat del PP- presidís el TC. Mariano Rajoy vol evitar la polèmica que va suscitar en el seu moment el nomenament de Pérez de los Cobos. L'acord a què han arribat PP i PSOE, segons fonts consultades per Efe i Europa Press, és que els populars decideixin dos dels nous magistrats, els socialistes el tercer i l'últim es deixi per al consens. Segurament el PNB hi podrà tenir l'última paraula: una moneda de canvi que, per exemple, permeti l'inici de la tramitació dels pressupostos sense que els socialistes s'hagin de mullar en ple debat sobre els candidats a les primàries a la secretaria general del partit.

Des del 31 de desembre la presidència del TC està caducada. La llei estableix que quatre dels membres del tribunal que estiguin en funcions han de ser escollits per tres cinquenes parts del Senat. Per tant, el PP necessita un acord amb el PSOE per tirar-ho endavant tot i tenir majoria absoluta a la cambra. El procés segurament s'allargarà encara almenys un mes més, perquè un cop designats els quatre membres cal que passin l'aval de la comissió de nomenaments de la cambra alta.

stats