CAS GÜRTEL
Política 16/12/2014

Processats 5 exdirigents del PP valencià per delictes electorals

Dos dels polítics acusats segueixen sent diputats a les Corts

Salvador Almenar
3 min
El diputat autonòmic i ex secretari general del PP de la Comunitat Valenciana Ricardo Costa arribant a la seu del TSJ valencià per la seva imputació en la trama Gürtel.

ValènciaEl jutge instructor del cas Gürtel al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià està a punt de posar punt final a una investigació que va assumir fa més de tres anys. Ahir va fer pública una resolució en què donava per finalitzada la instrucció de les peces 1, 2 i 6 del cas i processava un total de 20 persones per delicte electoral i falsedat en les eleccions del 2007 i el 2008 (peça 1 i 2) i per delictes fiscals (peça 6). Entre els acusats hi ha dos diputats i dos exparlamentaris del Partit Popular a les Corts Valencianes i l’actual gerent del PP valencià. Tots cinc ocupaven càrrecs de responsabilitat al partit durant els anys investigats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Concretament, l’ex secretari general del PP valencià i actual diputat Ricardo Costa, l’exvicesecretari del partit i exdiputat David Serra i l’extresorera Cristina Ibáñez seran processats per presumptes delictes electorals comesos en els comicis municipals i autonòmics del 2007 i estatals del 2008. L’exconseller i exdiputat Vicente Rambla ho serà només pels fets relacionats amb les autonòmiques del 2007 i les generals del 2008, i l’encara gerent del PP valencià i diputada a les Corts, Yolanda García, només està processada per les eleccions del 2008.

A més dels polítics del PP, el magistrat ha processat els presumptes capitostos de la trama Gürtel. Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez, el Bigotes, i Cándido Herrero estan acusats per delictes electorals, però també per defraudar Hisenda. Els quatre, juntament amb el també membre de la trama José Ramón Blanco Balín, són els únics processats en la peça 6 del cas, que és la referida a possibles delictes comesos per les empreses de la xarxa contra la Hisenda pública.

El jutge José Ceres acorda també processar, en les peces 1 i 2, deu empresaris, mentre que deixa fora del cas l’extresorer del PP Luis Bárcenas i cinc persones més entre empresaris i gent vinculada a la trama. A partir de la publicació de la resolució, les parts tenen un termini de vint dies per pronunciar-se i sol·licitar o no l’obertura de judici oral contra els processats.

En el terreny polític, l’acte del TSJ va despertar tot un seguit de reaccions entre els partits de l’oposició. Tots van coincidir a assenyalar la gravetat dels fets que apunta la resolució, que acreditarien que el PP hauria comès uns delictes electorals i de falsedat en les eleccions del 2007 i el 2008. En aquest sentit, els dirigents del PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida van acusar el PP, respectivament, d’haver “anat dopat a les eleccions”, d’haver “fet trampes” per estar “sobrefinançats” i d’haver “falsejat les regles de la democràcia”.

Finançament irregular

Segons fa constar el jutge, diverses entitats mercantils es podrien haver fet càrrec dels imports que devia el PP a Orange Market pel muntatge de diversos actes electorals. Respecte als comicis del 2007, els investigadors conclouen que, en comptes del PP, la constructora Facsa va pagar a Orange Market 174.000 euros, Piaf va donar-ne 26.912, una persona que podria ser l’expresident de la patronal alacantina Rafael Martínez Berna, 199.520 euros, i el grup Lubasa, 52.200 euros.

El 2008, any d’eleccions estatals, aquest sistema de finançament va continuar, de manera que Orange Market va rebre pagaments d’empreses que es feien càrrec del deute generat pel PP. Aquestes societats van ser Enrique Ortiz, que va pagar 348.115 euros; Facsa, 231.668 euros; Sedesa, 150.684; Lubasa, 58.000 euros, i Piaf, 4.400 euros.

Per aquests processos electorals el PP va deixar de declarar 205.927 euros, uns 150.000 euros atribuïbles a serveis prestats per Orange Market, segons el jutge, mentre que la societat d’Álvaro Pérez va ingressar entre el 2007 i el 2008 quasi 3,5 milions en diner negre i més d’un milió de tercers als quals suposadament no va prestar cap servei.

stats