Política 14/05/2019

Professors universitaris espanyols rebutgen la presència de Carles Puigdemont a Oxford

El sindicat d'estudiants convida l'expresident a una conferència el 28 de maig

Quim Aranda
3 min
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu / EPA

LondresLa presència de Carles Puigdemont a la Universitat d'Oxford ha fet sortir de polleguera un col·lectiu de professors universitaris i professionals espanyols, que han denunciat el presumpte partidisme del sindicat d'estudiants (The Oxford Union) per haver convidat l'expresident de la Generalitat deposat pel 155 a fer una conferència el 28 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'autodenominat Foro de Profesores, un col·lectiu de 240 acadèmics i professionals del dret, vinculat a la dreta i compromès amb la unitat d'Espanya –segons el perfil del seu compte de Twitter–, ha adreçat una carta al sindicat en què lamenta "profundament que l'Oxford Union sembli convidar només líders nacionalistes: el senyor Artur Mas [hi va fer una conferència l'1 de març del 2017] i ara el senyor Puigdemont". A la carta també expressen el seu desacord de presentar Puigdemont com a "cap de la resistència catalana".

El més del centenar de signants qualifiquen l'expresident, actualment a l'exili de Waterloo, com a "fugitiu de la justícia" i sostenen que els càrrecs en contra seva "són equivalents a malversació de fons públics, obstrucció a la justícia espanyola i ús de la violència en la declaració d'independència d'una regió espanyola contra la Constitució espanyola". Tot i aquesta afirmació del Foro de Profesores, a hores d'ara no hi ha cap ordre de recerca i captura vigent, ni cap ordre d'arrest europea emesa contra l'expresident Puigdemont.

Entre altres punts, l'argumentació de la carta assenyala que a les recents eleccions generals del 28 d'abril, el PDECat, el partit de Puigdemont, ve rebre el 12,05% dels sufragis a Catalunya, en comparació amb Esquerra Republicana (ERC), que en va rebre el doble, el 24,59%. En conseqüència, els professors afirmen que "és poc acurat i tendenciós presentar [Puigdemont] com a representant de la resistència catalana". "Si això existís, no seria una resistència contra Espanya sinó contra la meitat de Catalunya", diuen.

Canvi de la presentació

Tot i que la majoria dels signants no són acadèmics amb plaça o presència habitual al Regne Unit, ni constitueixen el gruix més prestigiós de l'hispanisme britànic, la carta sí que ha tingut un cert efecte.

Arran de la seva difusió, The Oxford Union ha canviat l'encapçalament de la presentació de l'acte. Genevieve Athis, presidenta del sindicat, ha admès que han substituït la qualificació de "cap de la resistència catalana" pel d'"expresident del govern de Catalunya". "Hem decidit fer-ho –ha declarat Athis a la revista 'The Oxford Student'– per motius de claredat, ja que la carta indicava que podia ser potencialment enganyosa, especialment per als que no estiguin ben informats sobre la política espanyola".

El sindicat, però, no ha canviat el format de l'acte, que es manté com una conferència i no com un debat. L'Oxford Union Society és, en el seu origen, una societat de debat, que va ser fundada el 1823.

No és la primera vegada que el Foro de Profesores envia una carta semblant a alguna de les institucions universitàries més prestigioses del Regne Unit. Ja en van enviar una altra al mes de març al vicerector de la Universitat de Cambridge Stephen Toope en protesta per un acte amb la presència de l'advocat de Clara Ponsatí, Aamer Anwar, i el president de la Generalitat, Quim Torra. Aquest acte finalment no es va dur a terme perquè Torra va suspendre el seu viatge al Regne Unit a última hora.

Entre els signants de la carta hi ha l'exambaixador espanyol a Dinamarca, Melitón Cardona, i el professor de Cambridge Guillermo Iñíguez Martínez. El Foro de Profesores va ser fundat pel professor de dret de la Universitat de Nottingham Trent Alfonso Valero, molt actiu en els mitjans de comunicació britànics davant de qualsevol acte de promoció de la causa independentista.

Carta de Foro de Profesores contra Puigdemont
stats