Política 28/09/2020

Clam a Sant Jaume contra la inhabilitació de Quim Torra

El president rep un bany de masses després d'abandonar el Palau de la Generalitat, on ha fet la seva última declaració institucional

Anna Mascaró
3 min
El president Quim Torra, aquesta tarda en abandonar el Palau

BarcelonaEl president Torra ha sortit entre ovacions del Palau de la Generalitat, on ha fet la seva última declaració institucional aquesta mateixa tarda. Torra ha travessat la manifestació de plaça Sant Jaume acompanyat de la seva dona i mentre milers de manifestants (a l'espera d'una xifra oficial) el rebien a crits de "President, president". Pocs minuts després, s'ha ficat dins del cotxe oficial i ha marxat. La concentració s'ha repetit davant dels ajuntaments d'altres municipis amb el lema "Defensem el president, lluitem per la independència".

Convocatòria exprés

L'ANC ha anunciat mobilitzacions tan bon punt s'ha conegut el resultat de la sentència del Tribunal Suprem, que inhabilita el president Quim Torra, per exigir una "resposta política contundent a les institucions" catalanes. Òmnium Cultural s'ha afegit a la mobilització, que ha tingut lloc en paral·lel a una protesta organitzada pels Comitès de Defensa de la República (CDR) als Jardinets de Gràcia. Crits d'"Amnistia" i "President, al balcó" s'han sentit amb força des de l'inici a la manifestació.

No és la primera concentració contra la inhabilitació del president: el passat 3 de gener, milers de persones van omplir la plaça al crit de "Torra president, Catalunya independent" després que la Junta Electoral Central (JEC) ordenés la suspensió immediata de Torra. En el transcurs d'aquella protesta, Torra va sortir a les portes del Palau i va lliurar a la líder de l'ANC, Elisenda Paluzie, la pancarta en suport als presos i exiliats origen de les demandes contra ell. Diversos membres de l'entitat sobiranista van tornar-la a penjar al balcó de Palau a petició del president. També es va retirar la bandera espanyola de l'edifici, tot i que poc després la bandera tornava a ser al seu lloc.

La pancarta que reivindica la llibertat d'expressió i d'opinió recollida en l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans també ha presidit la concentració d'aquesta tarda. Ja amb la sentència ferma i el president inhabilitat, els concentrats han clamat per la independència al temps que miraven de respectar les distàncies entre ells. El mateix president ha recordat la importància de lluitar contra el covid en la declaració institucional que ha ofert com a resposta a la sentència, tot i que no ha dubtat en acostar-se als concentrats (això sí, rodejat pels seus guardaespatlles) per saludar i xocar mans, acomiadant-se dels activistes que havien acudit a reivindicar-ne la legitimitat.

Però els manifestants no només han protesten contra la condemna, sinó que també han mostrat desacord amb el fet que les institucions catalanes l'acceptin. Aquestes crítiques s'han materialitzat també a través de les declaracions de la líder de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri. "S'ha decidit acceptar l'estat de la qüestió i seguim sense tenir un projecte polític fins la independència", ha lamentat Paluzie: "La única manera de no tenir represaliats és que deixem d'estar sotmesos a una autonomia falsa i fem la independència".

"Esperem una resposta a l'alçada de les institucions i els partits davant d'aquest atac a la llibertat d'expressió, la democràcia i la sobirania del poble de Catalunya", ha assegurat Mauri, que ha defensat que "davant la repressió de l'Estat, cal una lluita compartida i conjunta per l'amnistia i avançar cap a l'autodeterminació".

La manifestació que ha rebut i seguit el president mentre marxava s'ha dispersat cap a les vuit. Ha sigut llavors quan alguns manifestants s'han aturat davant la Prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana al crit de "Fora les forces d'ocupació" i "1 d'Octubre, ni oblit ni perdó!". Els concentrats s'han mantingut una estona davant la prefectura fins que finalment s'han anat dispersant pacíficament.

stats