REFUNDACIÓ
Política 22/09/2016

Pugna per liderar el PDC a Barcelona, Girona i Lleida

L’objectiu és forjar equips per a les municipals del 2019

Gerard Pruna
3 min

BarcelonaAmb la mirada posada en les eleccions municipals del 2019, el Partit Demòcrata Català (PDC) inicia avui la campanya de les primàries territorials de la formació, que se celebraran entre els dies 30 de setembre i 1 d’octubre i que hauran de donar pas als futurs líders territorials del partit hereu de Convergència. Una cita que la coordinadora general del PDC, Marta Pascal, va situar ahir com el “punt d’inici” de cara a construir nous equips que vertebrin el partit. Hi haurà pugna a Barcelona, Girona i Lleida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació vol muscular-se territorialment perquè les pròximes eleccions municipals siguin un punt d’inflexió després que el 2015 perdés 110.000 vots i 500 regidors respecte als comicis de quatre anys abans, uns mals resultats coronats per la pèrdua de l’Ajuntament de Barcelona en mans d’Ada Colau.

Precisament la capital catalana és un dels punts calents de les primàries, amb fins a tres candidates en pugna per aconseguir el control de la federació de Barcelona. Les candidatures de Mercè Homs -regidora a l’Ajuntament-, Teresa Pitarch -presidenta de l’Institut de les Dones i afí al corrent que lidera Germà Gordó- i Glòria Freixa -de Generació Llibertat- anticipen una de les votacions més disputades.

També als comitès de regió de Lleida i Girona el lideratge està en disputa. El duel més obert és a Ponent, on el president de la Diputació, Joan Reñé, s’enfronta amb la diputada de Junts pel Sí al Parlament Violant Cervera per presidir la federació. En el cas de Girona, a última hora Marc Gafarot va presentar una llista per disputar el lideratge de la federació al fins ara president de Convergència a la regió i president de la Diputació a Girona, Pere Vila. A la resta de comitès de regió només s’hi ha presentat una llista, que en tindrà prou si rep més vots a favor que en contra per ser elegida.

En total, més de 10.000 associats i els exmilitants de CDC que estiguin al dia de pagament de quotes però que encara hagin de fer el pas al PDC podran participar en la votació per escollir els líders territorials dels nou comitès de regió i els 55 comitès de comarca o de districte. Ahir, tant Pascal com el coordinador d’organització del partit, David Bonvehí, van garantir la “neutralitat i objectivitat” de la direcció en aquells llocs on es presenta més d’una llista, i van celebrar que més de 750 persones s’hagin inscrit en candidatures, cosa que mostra el seu interès a participar en la vida interna del partit. “Han de fer de corretja de transmissió entre la direcció i les bases”, va afegir.

Ferms amb el referèndum

Mentre es posa en marxa la campanya de les primàries, el PDC continua pendent del futur del seu nom i intenta dissipar els dubtes sobre si estarien disposats a renunciar al referèndum en un acord amb el PSOE si això serveix per fer fora el PP de la Moncloa. Després que el portaveu del partit al Congrés, Francesc Homs, fes unes declaracions que van generar dubtes, ahir Pascal va voler tancar aquest debat subratllant que el referèndum és una “línia vermella” fins i tot “prèvia” a qualsevol conversa. “No estarem en cap taula de negociació on abans no hi hagi resolt el tema del referèndum”, va afegir, i, per evitar que en el futur es pugui tornar a posar en dubte, va assegurar que “no hi ha cap matís o modificació possible”.

stats