Política 19/11/2020

Pugna entre el PP i Vox pel lideratge de l’oposició al Congrés

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El líder de Vox, Santiago Abascal, en la moció de censura.

MadridL’onada taronja ahir davant del Congrés en defensa de l’escola concertada hauria pogut convertir-se perfectament fa poc més d’un any en una reedició de l’emblemàtica foto de Colón. Però el PP, Vox i Ciutadans van saludar els manifestants per separat, en una mostra més de les fortes discrepàncies en què està sumida la dreta al Congrés en plena negociació dels pressupostos. La moció de censura fallida de Santiago Abascal ha tingut les repercussions que buscava la Moncloa. Tot i que la treva entre Pedro Sánchez i Pablo Casado no va ser més que un miratge i la direcció del PP ha llançat les seves files a erosionar el PSOE per la negociació amb EH Bildu, la batalla que es viu entre la dreta i l’extrema dreta al Congrés és comparable a la que enfronta socialistes i populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La successió d’insults entre el PP i Vox ja no es viu només durant les sessions de control, sinó també durant el debat d’iniciatives dels populars. Casado està cada cop més sol i no aconsegueix sumar el suport dels ultres d’Abascal. El ple de dimarts al Congrés va ser-ne un exemple paradigmàtic. Vox va convertir el debat del “pla B jurídic” del PP a l’estat d’alarma, que Casado defensava des de l’estiu com a mesura estrella per evitar que la Moncloa tingués tot el control de la resposta a la pandèmia, en una esmena a la totalitat a l’estratègia de Génova.

Picabaralles al ple

El diputat ultra José María Sánchez va titllar de “conjunt de tonteries” el pla per modificar un reguitzell de lleis orgàniques per evitar l’estat d’alarma, i per acabar va ridiculitzar la portaveu dels populars, Cuca Gamarra, que va sortir a defensar la iniciativa per donar-li importància. “Donya Cuca, m’agradava més donya Cayetana”, va dir-li el diputat ultra en referència a l’exportaveu dels populars Cayetana Álvarez de Toledo, amb un perfil més dur. Gamarra va acusar-lo de “prepotència i masclisme” i va criticar “l’espectacle que estava oferint a la cambra” fins al punt que un diputat del PDECat va demanar respecte per la portaveu popular.

El PP i Vox estan seguint estratègies oposades en la lluita pel lideratge de l’oposició, en un moment en què l’extrema dreta torna a pujar a les enquestes. Mentre que els populars han presentat més de 1.500 esmenes als comptes, els ultres no n’han registrat ni una i tenen intenció de no votar, cosa que al final en podria facilitar la tramitació al govern espanyol.

stats