CANVI DE CICLE
Política 26/09/2012

Puigcercós: "Tenim pressa, molta pressa, i no podem permetre que la transició nacional s'allargui"

El líder parlamentari d'ERC demana concreció per pactar una resolució conjunta per exercir l'autodeterminació però Mas respon que primer cal garantir una àmplia majoria per no caure en l'error del Quebec

Roger Tugas
2 min
Joan Puigcercós al ple del Parlament sobre el pacte fiscal / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, ha reclamat aquest dimecres a Artur Mas que no retardi el referèndum d'autodeterminació. En la seva rèplica al debat de política general, el dirigent republicà ha celebrat que CiU hagi "decidit afrontar el problema i demanar un estat propi", però ha afegit: "Tenim pressa, molta pressa, i no podem permetre que la transició nacional s'allargui". Així, s'ha mostrat convençut que "els problemes de la majoria de catalans s'arreglaran segur si tenim un estat propi" i "tot dóna a entendre que hi ha una majoria que vol fer aquest pas" i ha reclamat a CiU que faci un esforç per pactar una resolució qui fixi un compromís d'exercir el dret a decidir. "Si aquest procés acaba bé, la relació amb Espanya serà excel·lent", ha afegit, a causa de la llengua, cultura i situació geoestratègica comunes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant la coincidència de plantejaments, Puigcercós ha reclamat a Mas que es deixi ajudar, atès que "això no és un projecte d'un home sol, és un projecte d'un país". Li ha reclamat, en aquest sentit, que per afavorir-lo "caldrà un gir social i molta voluntat d'entesa". "Determinades males pràctiques i la corrupció són incompatibles amb un procés com aquest", ha afegit igualment, exigint "una actitud moral impecable" que no perjudiqui l'objectiu.

Davant les demandes del dirigent republicà, Mas ha repetit que voldria arribar a l'estat propi durant la propera legislatura, si fos possible, però ha alertat que pugui ocórrer com al Quebec, que ha organitzat dos referèndums d'autodeterminació on el no ha guanyat, atès que "a vegades les majories que semblen estretes no són suficients". "Una feina important és reblar aquesta gran majoria, pujar-hi al tren les persones que hi tenen dubtes, preguntes o reticències, i això serà feina de tots i prioritària", ha afegit, mostrant-se predisposat a pactar una resolució a favor de l'exercici del dret a decidir, però evitant concrecions que encotillin el procés.

Finalment, Puigcercós ha reconegut les dificultats del trànsit cap a l'estat propi però ha insistit en la necessitat d'elaborar un full de ruta. Ha tornat a reclamar, en aquest sentit, pactar un punt comú en el programa electoral per donar caràcter plebiscitari a les eleccions del 25 de novembre.

stats