PLE DEL PARLAMENT
Política 01/06/2016

El Govern farà una proposta a la CUP perquè retiri l'esmena a la totalitat als pressupostos

Puigdemont i Junqueras s'han reunit amb els diputats anticapitalistes Anna Gabriel i Joan Garriga, que refermen la negativa als comptes

Oriol March / Sara González / Laia Vicens
4 min
Els diputats de la CUP Joan Garriga i Anna Gabriel, dirigint-se al despatx del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per reunir-se amb ell i amb el vicepresident, Oriol Junqueras

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, han escoltat en primera persona les demandes de la CUP. A instàncies dels anticapitalistes, els dos màxims dirigents del Govern s'han reunit amb els diputats Anna Gabriel i Joan Garriga, que els han traslladat el que han anat dient els últims dies: que l'esmena a la totalitat és una "decisió en ferm" i que si volen el seu suport cal una nova proposta de pressupostos. "El que han presentat no té marge de negociació", han sostingut els diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha informat la CUP en una nota als mitjans, Gabriel i Garriga també han dit al Govern que "no té cap sentit sotmetre a votació" la proposta presentada per Junqueras, ja que "no prosperarà en cap cas". Per això, els ha recomanat que "els retirin i treballin de forma negociada" per uns nous comptes.

Per la seva banda, el departament d'Economia presentarà demà propostes per a la llei d'acompanyament dels pressupostos, per posar per escrit algunes de les propostes de fiscalitat que es podrien incloure i per demostrar voluntat de negociar. El Govern ja va dir ahir que s'obria a parlar de tot amb la CUP, sempre que els anticapitalistes retiressin l'esmena a la totalitat, un gest que els cupaires no estan disposats a fer.

Els pressupostos, al centre de la sessió de control

El cert és que la negociació pressupostària ha sobrevolat la sessió de control al president de la Generalitat. Carles Puigdemont ha vinculat aquest dimecres el compliment de les mesures socials incloses dins l'annex de la declaració del 9-N aprovada amb els vots de Junts pel Sí i la CUP amb l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat. "Si volem completar la feina, el Parlament com a mínim ha de permetre tramitar els pressupostos", ha assegurat Puigdemont, en referència implícita a l'esmena a la totalitat que els anticapitalistes van presentar ahir contra els comptes de la Generalitat. El debat a la totalitat del projecte de llei es farà la setmana vinent.

El dirigent de Convergència ha avançat que aquesta setmana es presentarà al Parlament el grau de compliment del contingut d'aquella declaració, en ple pols entre Junts pel Sí i la CUP pels pressupostos. Els anticapitalistes, de fet, demanen que els comptes obeeixin el text del 9-N i que siguin "de ruptura". Segons ha explicat en la sessió de control celebrada al Parlament, Puigdemont ha insistit que s'estan fent passos en matèria d'Hisenda pròpia i d'Exteriors, però que cal debatre els números per seguir endavant.

Picabaralla pels Mossos amb Albiol

Abans, Puigdemont ha tingut una forta picabaralla aquest dimecres amb el cap de files del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, a tomb de l'actuació dels Mossos durant els aldarulls a Gràcia. Albiol va suggerir ahir que el Govern estava ordenant no detenir els responsables dels actes dels últims dies per raons polítiques, en relació amb una hipotètica incomoditat de la CUP amb aquesta qüestió. Puigdemont ha reptat el dirigent popular a trobar aquestes presumptes ordres i li ha retret que estigui acostumat a tenir una policia –espanyola– que "obeeix instruccions polítiques".

Un dard directe dirigit cap al ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, a qui el dirigent de Convergència ha acusat d'ordir "informes falsos". Puigdemont ha defensat l'actuació dels Mossos i ha evitat referir-se a les acusacions que ha fet Albiol sobre la participació de membres de la CUP en els aldarulls de Gràcia. "Els responsables d'atacar els veïns no són els que estem asseguts, sinó que els tenim a prop", ha apuntat el cap de files del PP, a qui els serveis jurídics de la Generalitat estudien denunciar. Benet Salellas, diputat de la CUP, ha volgut rebatre les afirmacions d'Albiol, però la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ho ha impedit.

Cas Quintana

També el president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha demanat a Puigdemont que "utilitzi la seva autoritat democràtica" per esclarir els fets i que "es faci justícia" amb l'actuació policial que va fer perdre l'ull esquerre a Ester Quintana amb una pilota de goma el 14 de novembre del 2012. Després que l'Audiència de Barcelona hagi absolt l'escopeter i el sotsinspector implicats en el cas, Rabell ha considerat que "s'han amagat" els responsables dels fets i que hi ha hagut "obstrucció". Puigdemont s'ha compromès a agafar-se a qualsevol indici que hi hagi per arribar a una veritat que, ha reconegut, és "incompleta". Tot i això, ha demanat que no s'utilitzi "l'error humà" per desacreditar la policia catalana. "Més enllà d’errors policials i de l'ocultació, sóc conscient que això afecta una persona per a tota la vida. Li hem demanat disculpes, però sabem que mai la compensarem prou", ha reconegut.

Xoc amb Ciutadans

Puigdemont també s'ha referit a la recent suspensió de la llei antidesnonaments per part del TC. "Els pobres de Catalunya són més pobres que a la resta de l'Estat, i a més ens retiren les eines per combatre-ho", ha lamentat, a tomb de la pregunta d'Inés Arrimadas, líder de Ciutadans. Arrimadas ha interpel·lat el president per preguntar-li si es compromet que les famílies catalanes disposin dels llibres de text escolars gratuïts.

"Em pensava que era una sessió de control i no píndoles per vendre un programa electoral", ha etzibat Puigdemont, que ha dit que la Generalitat ja ajuda les famílies més necessitades pel que fa als llibres de text. Arrimadas ha emplaçat el Govern a decidir si "segueix invertint en estructures d'estat o en el futur dels catalans".

Medi ambient

La sessió de control ha començat amb la pregunta del diputat Sergi Saladié, de la CUP, que s'ha referit a aspectes mediambientals relacionats amb les Terres de l'Ebre i a la consulta que es va celebrar dissabte passat a Tortosa per retirar el monument franquista. Puigdemont ha evitat referir-se a aquesta votació, promoguda per l'alcalde Ferran Bel (CDC), i ha defensat una nova cultura de l'aigua després que Saladié li demanés fer costat a la Plataforma en Defensa de l'Ebre per aturar el transvasament.

stats