Política 13/05/2018

Puigdemont, sobre la CUP: "Van dir que no era un tema de noms i espero que mantinguin la coherència"

El president diu a 'El Punt Avui' que Torra té una actitud que "afavoreix el diàleg"

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant una entrevista amb mitjans estrangers  a Alemanya  el 26 d’abril.

BarcelonaCarles Puigdemont demana a la CUP que no es mogui de l'abstenció i permeti la investidura de Quim Torra. En una entrevista a 'El Punt Avui', el president de la Generalitat es mostra esperançat que els anticapitalistes "mantinguin la coherència" i recorda que en el debat d'investidura de Jordi Turull ja es van abstenir. A més, Puigdemont afegeix que els últims mesos la CUP ha defensat que "no era qüestió de noms" el seu posicionament respecte a la investidura, sinó que la prioritat era que es desplegués un programa de Govern d'implementació de la República. Tot i que el cap de llista de JxCat prefereix no "aventurar escenaris", afirma: "Els que han estat clamant per evitar les eleccions ara tenen una oportunitat magnífica per demostrar que això no era un eslògan per pressionar-nos, sinó que estaven dient la veritat als seus electors".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'entrevista, Puigdemont també argumenta l'elecció de Torra com el seu successor i assegura que és una persona amb una "actitud que afavoreix el diàleg", però que també és "fidel al mandat de l'1 d'octubre i al vot del 21 de desembre". El cap de files de la principal formació independentista al Parlament denuncia les crítiques a Torra, fins i tot abans que pronunciés el seu discurs d'investidura, i ho considera una "llàstima". "Aquesta actitud explica molts dels problemes que té l’estat espanyol, on el nacionalisme clàssic, el de sempre, s’ha assegurat el control de tots els ressorts de l’Estat", assenyala Puigdemont.

També ha negat que Torra assoleixi la presidència de la Generalitat per actuar de "titella" i ha criticat que qui ha sigut "teledirigida" ha sigut Catalunya des de l'aplicació del 155. "És grotesc que els qui han dirigit Catalunya tenint només 4 diputats pensin que un president com Quim Torra no serà capaç d’impedir que continuï aquesta teledirecció des de Madrid", remarca Puigdemont, i afegeix: "Espero que el 155 no duri ni un dia més". Així, ha assegurat que no estarà sota les seves ordres sinó sota el control de la cambra catalana.

Cas europeu i mundial

Encara que Puigdemont creu que l'Estat no adoptarà un "canvi d'actitud per si sol" respecte a la qüestió catalana –seria "ingenu pensar-ho"–, el president subratlla que s'ha convertit en un "cas europeu i mundial" i que l'estat espanyol "sap que l'estan observant amb molta atenció". "El reconeixement cada vegada més estès que sense política no hi ha solució ha portat gent important que fins ara deia unes coses a parlar d’una altra manera", puntualitza.

stats