Política 09/12/2018

Puigdemont reitera que tornaria a Catalunya si el Parlament l'investís president

Assegura que el discurs de Felip VI del 3 d'octubre va ser "un aval" a la irrupció de Vox

Acn
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la nit del 21-D a Brussel·les.

BarcelonaL’expresident Carles Puigdemont ha assegurat aquest diumenge que si fos investit pel Parlament "tornaria" al Palau de la Generalitat. En una entrevista al programa 'Quatre gats' de TV3, avançada per 'El Periódico' i la televisió pública, Puigdemont ha reiterat la voluntat de tornar a Catalunya "com a president", i ha recordat que si entrés a l’Estat "no podria assistir a la sessió d’investidura" com va passar amb l’exconseller Jordi Turull. "Jo vaig dir, i mantinc, que si el Parlament de Catalunya m'investeix president tornaré com a president de la Generalitat al Palau de la Generalitat", assegura el president cessat pel 155 en l'avançament de l'entrevista: "Si jo entrés a l'estat espanyol no podria ni anar a la sessió d'investidura, com li va passar a en Jordi Turull quan va intentar ser candidat. Es tracta que el Parlament t'investeixi president. I entrar al Palau de la Generalitat com a president."

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’altra banda, Puigdemont ha afirmat que el discurs del rei del 3-O "és un aval" a la irrupció de Vox. Puigdemont ha apuntat que la "culpa" de l’entrada de la formació al Parlament andalús és dels que l’han votat i dels que "han pavimentat l’autopista perquè es pugui trobar normal votar un partit d’extrema dreta".

Puigdemont també ha dit que estava al cas de la voluntat dels presos d’iniciar una vaga de fam, i ha admès que "impacta molt". L’expresident també ha parlat de la reunió a Waterloo entre diversos partits polítics, inclosa la CUP, i ha recordat que l’èxit d’aquestes trobades depèn també de la discreció. "Ens interessa que puguem continuar tenint una relació. Passen coses molt importants al país, com la vaga de fam, i hi ha un clima polític determinat. Que actors polítics i socials parlem no hauria de sorprendre ningú". Així, l’expresident ha fet una crida perquè hi hagi "molta coordinació" entre els partits.

De l’última etapa com a president, Puigdemont ha reiterat que "s'han sabut" totes les converses i trobades que va mantenir amb l’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, i que no n’hi va haver cap que no es fes pública. Tot i això, ha admès que sí que hi va haver contactes entre governs. "No vaig prendre la decisió del 10 d’octubre [de suspendre la declaració d’independència] per no res", ha argumentat. "Espanya té molta responsabilitat en això i no vol parlar", ha criticat. L’entrevista sencera del programa 'Quatre gats' es podrà veure aquest diumenge a les 22.40 per TV3.

stats