Política 16/03/2016

Puigdemont acusa Ciutadans de fer servir els funcionaris com a "arma política" en contra del procés

El president de la Generalitat insisteix a l'oposició que sense pressupostos no es podran complir les mesures socials més urgents

Gerard Pruna / Oriol March
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la sessió de control / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha tingut un tens intercanvi amb la cap de files de Ciutadans, Inés Arrimadas, durant la sessió de control al Parlament. Arrimadas li ha retret que la Generalitat faci servir els funcionaris per avançar en el procés, i Puigdemont li ha reclamat que deixi de fer servir els treballadors públics com a "arma política" en contra del procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els funcionaris, que han demostrat una capacitat de servei admirable, han aguantat el sistema amb unes ràtios de satisfacció insuperables. Gràcies als funcionaris, el país funciona la mar de bé. Si hi ha algun conflicte polític [amb l'administració], qui és al jutjat avui són quatre polítics: Artur Mas, Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs", ha indicat el president sobre el 9-N. "Si algun funcionari ha tingut un problema, ha estat algú que ha volgut aplicar bé la llei de política lingüística. I aquí no els he sentit defensar-los", ha apuntat Puigdemont.

Pressupostos i polítiques socials

En referència als pressupostos, el dirigent de Convergència ha insistit als grups que li han requerit –especialment a Catalunya Sí que Es Pot– que disposar-ne és fonamental per fer front a les necessitats de la ciutadania. "Si volem fer polítiques en la direcció correcta, no és el mateix un Govern amb pressupost que un govern sense pressupost. I el pressupost es fa amb faves comptades. La manera de tenir més ingressos és recaptar els impostos i fer un ús sobirà dels diners que genera aquest país", ha respost Puigdemont a Lluís Rabell, cap de files del pol d'esquerres al Parlament.

A Miquel Iceta, primer secretari del PSC, també li ha destacat la necessitat de tenir comptes per al 2016 i li ha demanat que no proposi pactes "que siguin impossibles de complir". "Amb propostes demagògiques no hi ha possibilitat d'entesa", ha indicat Puigdemont, que ha posat com a exemple de la voluntat de diàleg del Govern la trobada d'ahir amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Turquia i el Kurdistan

La sessió de control ha començat amb la pregunta del diputat Benet Salellas, de la CUP, que li ha demanat per les relacions entre Catalunya i Turquia i per l'autodeterminació del poble kurd. "Com vostè es deu imaginar, nosaltres som un Govern procliu a entendre les causes de llibertat i d'autodeterminació dels pobles del món. Ens hi sentim molt propers", ha indicat Puigdemont. "Som partidaris que la Unió Europea tingui les millors relacions possibles amb Turquia, que és un actor molt rellevant en termes de seguretat. Volem que jugui a favor i no en contra de la seguretat al món. I esperem que respecti els drets humans", ha apuntat el president, que s'ha mostrat "preocupat" per l'acord de la UE amb el país liderat per Erdogan.

Corredor Mediterrani

El president ha anunciat que buscarà un front comú amb altres autonomies per denunciar a la UE que l'Estat no compleix els seus compromisos per impulsar el corredor mediterrani. "Volem explicar a la UE que l'estat espanyol no està complint i que la factura també la paga el conjunt d'Europa", ha remarcat. A tal efecte, Puigdemont ha anunciat que aviat constituirà una taula estratègica amb governs autonòmics, cambres de comerç, patronals i sindicats. De fet, ha apuntat que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ja es reunirà dilluns amb la responsable d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del govern valencià, María José Salvador.

stats