Política 31/01/2018

Puigdemont a Comín en un missatge privat: "Això s'ha acabat, els nostres ens han sacrificat, almenys a mi"

El president: "Soc humà i hi ha moments en què també jo dubto. També soc el president i no m’arronsaré"

Ara
3 min

BarcelonaDesprés de l'intens dia viscut ahir al Parlament, Telecinco explica que va gravar Toni Comín d'esquena ahir a Lovaina llegint uns missatges del president que deixen entendre que es rendeix. Segons 'El programa de Ana Rosa', la sèrie de missatges, escrits en català, els va enviar Puigdemont a Comín, conseller de Salut que, com el president, està a Bèlgica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els missatges van ser captats durant un acte a Lovaina, a l'est de Brussel·les, en què Comin va intervenir.

"Tornem a viure els últims dies de la Catalunya republicana".

"El pla de la Moncloa triomfa. Només espero que sigui veritat que gràcies a això puguin sortir tots de la presó perquè, si no, el ridícul seria històric".

"Suposo que tens clar que això s'ha acabat. Els nostres ens han sacrificat, almenys a mi. Vosaltres sereu consellers (espero i desitjo) però jo ja estic sacrificat com suggereix Tardà".

"No sé el que em queda de vida (espero que molta!) però la dedicaré a posar en ordre aquests dos anys i a protegir la meva reputació. M'han fet molt mal amb calúmnies, rumors, mentides que he aguantat per un objectiu comú. Això ara ha caducat i em tocarà dedicar la meva vida a la defensa pròpia".

Puigdemont a Comín en un missatge privat: "Això s'ha acabat, els nostres ens han sacrificat, almenys a mi"

Fonts properes al president Carles Puigdemont han atribuït la conversa privada entre ell i el conseller cessat Toni Comín que s'ha difós aquest dimecres per Telecinco a un "mal moment" que ja s'ha superat. En una piulada, Puigdemont ha admès que "hi ha moments que dubta" però ha deixat clar que "no s'arronsarà ni es farà enrere".

En aquest sentit, les mateixes fonts properes a Puigdemont admeten que l'actuació d'ERC, arran de l'ajornament del debat d'investidura, el va "sorprendre". "Però ser valent no és tenir mals moments, sinó superar-los", afegeixen, remarcant que Puigdemont ho va fer "un cop més" i que el seu missatge en vídeo del vespre és "el que recull la seva posició política" i és fruit de la "reflexió personal" i "les diverses converses que va mantenir".

Comín es querellarà davant la justícia belga i l'espanyola per la revelació de la conversa

L'advocat de Toni Comín, Gonzalo Boye, ha anunciat que presentarà una querella davant la justícia belga i una altra davant la justícia espanyola contra Telecinco per la revelació de la conversa amb Puigdemont. Boye ha explicat en declaracions a RAC1 que s'haurien comès dos fets delictius: l'enregistrament dels missatges a Bèlgica, per una banda, i la seva difusió a l'estat espanyol, per l'altra.

L'advocat de Comín assegura que l'obtenció dels missatges s'han obtingut "de manera il·legal" i, a més, estarien del tot "descontextualitzats". Boye no ha volgut confirmar que el 'Carles' que envia els missatges a Comín sigui Carles Puigdemont: "Em limito a la part jurídica".

El mateix Comín, des de Twitter, ha recordat que gravar sense permís les converses de terceres persones "és delicte a Espanya i a Bèlgica".

Abans d'admetre que els missatges eren de Puigdemont, el lletrat de Comín havia negat en una entrevista a Antena 3 que els missatges fossin del president. "Aquests missatges no eren del president Puigdemont sinó d'un amic del meu client que es diu Carles", ha arribat a dir Boye. La presentadora, Susana Griso, encara no sabia que Telecinco havia publicat la informació. Podeu veure la conversa en el minut 1.32 d'aquest vídeo, el programa sencer gravat.

El PP: "No pot pretendre que l'orquestra segueixi sonant quan el vaixell s'enfonsa"

El govern espanyol s'ha afanyat a celebrar que Puigdemont hagi assumit el "fracàs del seu esperpent" en admetre que ha estat "sacrificat" pels mateixos independentistes. Així ho ha dit el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que ha negat també que la Moncloa tingui un "pla" que inclogui contactes amb els independentistes.

La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha interpretat els missatges de Puigdemont com "l'inici per a Catalunya i els catalans". Per la seva banda, el vicesecretari general de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha dit que Puigdemont "no pot pretendre que l'orquestra segueixi sonant quan el vaixell s'enfonsa" i ha demanat que faci un pas al costat "per respecte als seus companys".

stats