Política 08/04/2016

Iglesias avisa que el referèndum a Catalunya serà "ineludible" tard o d'hora

Puigdemont l'avisa que seguirà endavant amb el full de ruta sense esperar que l'Estat ofereixi una solució pactada

Sara González / Oriol March
2 min
Puigdemont i Iglesias, abans de reunir-se

BarcelonaEl referèndum és "la millor solució" per resoldre el conflicte territorial a Catalunya i serà "tard o d'hora ineludible". Aquest és el missatge que ha llançat el líder de Podem, Pablo Iglesias, després de reunir-se durant quasi una hora i mitja amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. L'exalcalde de Girona l'ha advertit que el full de ruta seguirà endavant sense esperar que l'Estat ofereixi una solució pactada. "Li ha demanat a Iglesias que mantingui, això sí, l'aposta pel referèndum fins al final en les converses per la governabilitat a Espanya", ha explicat a la sortida la consellera de la Presidència, Neus Munté, en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Iglesias, el referèndum és la solució que pot "desbloquejar" el conflicte entre Catalunya i Espanya i ha reivindicat que Podem s'ha mantingut "coherent" i ha "complert" la seva paraula defensant-lo de la mateixa manera a tots els indrets de l'Estat per "molt difícil que fos". Ha deixat clar que l'aposta del seu partit no és la independència –opció que ha considerat "legítima"–, sinó un nou encaix constitucional en el qual es reconegui Catalunya com a nació. També ha rebutjat una via unilateral per part dels independentistes, ja que, ha dit, no compta amb el suport de la majoria dels catalans.

El líder de Podem ha destacat el to "molt cordial" en la trobada amb Puigdemont i ha emmarcat la reunió en un context de "normalització" de les relacions. Els dos dirigents s'han emplaçat a trobar-se de nou un cop es resolgui la situació de govern a Espanya. Iglesias no s'ha estat de recordar a Mariano Rajoy que no és "tan difícil agafar el telèfon i fixar una reunió" amb el president de la Generalitat.

Sobre les negociacions per ara fallides amb PSOE i Ciutadans per intentar formar govern, Iglesias ha reivindicat que el seu partit no ha fet més que "cedir" però que ha topat amb "l'immobilisme" per part dels dos partits que tenen ja segellat un acord. Davant d'aquest escenari ha assenyalat dos camins: o seguir en una situació de "segrest" del PSOE per part de C's o que els socialistes apostin per una aliança "progressista" que, ha dit, comptaria amb l'abstenció d'ERC i Democràcia i Llibertat.

Un llibre sobre Andreu Nin

Just abans de la trobada, Puigdemont ha regalat a Iglesias el llibre 'Andreu Nin. Seguint les teves passes', de Lluís Juste de Nin. "Per a Pablo, com a agraïment perquè conegui millor la biografia d'algú que va expressar molt bé el compromís de l'obrerisme català en la lluita pels drets nacionals com a indissociables del projecte social", apareix a la dedicatòria.

Es tracta de la segona trobada pública amb un dirigent polític espanyol de Puigdemont, que fa unes setmanes ja es va citar amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. La setmana vinent serà Albert Rivera, líder de Ciutadans, l'encarregat d'assistir a la Generalitat. Puigdemont ha anunciat aquest matí que vol liderar un front comú autonòmic contra les noves exigències del ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, per complir amb el dèficit.

stats