Política 04/06/2016

Puigdemont, a 'El País': "Després del 26-J volem una proposta de l'Estat sobre la consulta"

El president de la Generalitat es compromet a "escoltar" totes les alternatives però assegura que la independència és "irrenunciable"

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, explica l'estructura del Govern al Parlament

BarcelonaUna proposta de consulta després de les eleccions espanyoles del 26 de juny: aquesta és la petició que fa el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a les forces polítiques de l'Estat. El cap de l'executiu català, en una entrevista al diari 'El País', argumenta que la Generalitat no s'ha aixecat mai de la taula de negociació amb Espanya i que des del Govern estan disposats a incorporar en aquest hipotètic referèndum les alternatives que proposi l'Estat per donar sortida al procés sobiranista. Ara bé, sempre que es pregunti també sobre la independència. "Escoltarem les propostes, però la independència és irrenunciable".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És per això que Puigdemont ha insistit que després del 26-J hi hagi una proposta de l'Estat sobre la consulta, en què paral·lelament a l'estat propi s'inclogui també el pacte fiscal, la reforma de la Constitució o el mateix 'statu quo'.

En aquest marc, ¿creu Puigdemont que el resultat d'Units Podem pot propiciar aquesta oferta? En aquest punt, el president de la Generalitat ha estat clar: "La situació només es pot desencallar si algú convoca un referèndum". I ha afegit que seria "nefast" si els de Pablo Iglesias –que donen suport a la consulta– treuen un bon resultat el 26-J però aparquen aquesta reivindicació en la negociació posterior amb els altres partits. En aquest sentit, s'ha mostrat partidari de qualsevol govern que vulgui dialogar sobre això.

Pel que fa a la negociació dels pressupostos de la Generalitat, Puigdemont admet que no aprovar els comptes dificulta el full de ruta del Govern. "No es pot anar cap a la independència amb uns pressupostos prorrogats", avisa. Tot i que reconeix que no pot posar la mà al foc que l'esquerra anticapitalista aprovarà els comptes, el president de la Generalitat assegura que no preveu l'escenari d'una nova convocatòria d'eleccions: "No tirarem la tovallola en cap moment", sosté.

Després de mantenir que el compliment de l'objectiu de dèficit és una línia vermella, Puigdemont subratlla que l'executiu no retirarà els pressupostos per refer-los ni inclourà "exercicis d'economia ficció". El cap de l'executiu català treu ferro a les diferències amb ERC per l'IRPF, i recorda que aquesta mesura no tindria efectes fins al 2019.

El paper d'Artur Mas

Puigdemont, que reitera que és un president que ha de fer el trànsit de la postautonomia a la preindependència, admet que si l'expresident de la Generalitat Artur Mas volgués tornar-se a presentar ell es retiraria. "L'actiu que representa Artur Mas per al partit i per a Catalunya és enorme".

"No veig cap líder amb el coratge suficient per assumir una proposta que, probablement, en la intimitat no troben tan descabellada", assegura a l'entrevista.

stats